Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

Joel Lundqvists svar efter avstängningen

Först anmäldes han inte alls men nu stängs Joel Lundqvist av i fem matcher av disciplinnämnden efter torsdagens omtalade domarknuff.
– Klart man är besviken över domen, men först och främst på sig själv som sätter sig i en sådan situation, skriver Joel Lundqvist till GP i ett sms.

Torsdagens match mot HV71 har i efterhand inte kommit att handla om Frölundas vinst utan istället en situation när Joel Lundqvist knuffade till en av de assisterande domarna, Ricard Nilsson, efter att ha försökt komma åt HV:s Emil Johansson som han hamnat i gruff med. Nu svarar Lundqvist på avstängningen.

– Jag accepterar domen men håller inte med. Nämnden bortser helt från mina argument och hur jag uppfattade situationen. Tycker hanteringen av hela ärendet hade kunnat göras bättre. Men återigen. Mest besviken på mig själv.

– Kanske är detta slutet på att jag bestämmer i svensk hockey, som många pratat högt om, säger Joel Lundqvist till GP.

Förbundet var tydliga i sitt beslut. Stjärnan döms till fem matchers avstängning och 23 750 kronor i böter.

– Beteendet är helt oacceptabelt och ska leda till ett kännbart straff, skriver Svenska Ishockeyförbundet i sitt beslut.

Bedöms medveten om sitt agerande

Händelsen anmäldes senare än normalt och efter överläggningar under fredagen har disciplinnämnden beslutat att stänga av Joel Lundqvist i fem matcher.

– Joel Lundquist har god uppsikt och bedöms vara helt medveten om sitt agerande. Det är dessutom fråga om en relativt kraftfull knuff som utdelas, skriver förbundet i beslutet.

Man bedömer att Lundqvist gjort sig skylldig till ”physical abuse of officials” och fälls utöver avstängningen till 23 750 kronor i böter.

Tidigare under dagen uttalade sig domarchefen Tomas Thorsbrink till shl.se.

– Situationen har analyserats under dagen, på isen uppfattar domarna situationen som oavsiktlig då de uppfattar att Frölundaspelaren är ute efter att komma åt HV71-spelaren och då använder linjedomaren som en hävstång. Dock kvarstår knuffen och efter att ha analyserat situationen vidare anser domarna beteendet inte följer hur vi vill ha det inom svensk ishockey och inte heller följer regelboken där knuff mot domare ej är tillåtet, säger Thorsbrink.

Händelsen ska inte varit en medveten knuff enligt Lundqvist.

– Klart man är besviken över domen, men först och främst på sig själv som sätter sig i en sådan situation, säger Joel Lundqvist till GP.

Vad gäller lördagsmatchen mot Malmö så är Max Friberg femtio-femtio till spel. Detta berättar tränare Roger Rönnberg för GP. Friberg gick av isen mot HV71 med vad som till synes såg ut som en knäskada.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.