Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Jesper Sellgren lämnar Frölunda – tar sikte mot NHL

Jesper Sellgren lämnar Frölunda.
Nu har den 22-åriga backen siktet inställt på en sak: Att ta en plats i världens bästa hockeyliga, NHL.
– Jag känner att jag har chansen att göra det, säger han.

Det var knappast en oväntad nyhet som Frölunda gick ut med under tisdagen, att Jesper Sellgren lämnar klubben efter en säsong.

– Det var det som var planerat. Jag skulle ju egentligen inte varit här, planen var att jag skulle till USA och spela. Men sen blev det som det blev och det var ett bra alternativ att bli utlånad till Frölunda och spela i Sverige. Så det har varit bra tycker jag, säger Sellgren.

Precis som 22-årige backen säger var det inte ens tanken att han skulle vara i Sverige den här säsongen. Men coronapandemin gav honom inget alternativ, han fick helt enkelt skjuta upp planerna om att kämpa för en plats i Carolina Hurricanes. NHL-klubben som draftade honom i den sjätte rundan 2018.

Sellgren nöjd med tiden i Frölunda

Men trots de spolierade planerna och det bittra kvartsfinalfiaskot mot Rögle ser Sellgren tiden på västkusten som positiv.

– Jag tycker det har varit bra, jag har trivts bra i Frölunda och har haft bra möjligheter att utvecklas. Det har funkat bra till mestadels. Sen att säsongen blev som den blev var lite tråkigt, men jag tycker det har varit utvecklande.

Om du jämför med Luleå, finns det något speciellt du kunnat utveckla i Frölunda?

– Jag har väl haft lite mer istid här, sen har vi inte riktigt varit lika mycket på resande fot. Så vi har kunnat träna mer. Det är framför allt det som gör att man kan ta kliv, få istid och kunna göra saker att nöta vidare på.

Nyligen kom beskedet att Jesper Sellgren blivit uttagen i Tre Kronors ”VM-förberedande trupp”, ett sorts träningsläger som i skrivande stund äger rum i Södertälje.

LÄS MER: Frölundakvartett uttagen till Tre Kronor VM-läger

Därefter bär det av hem till Örnsköldsvik för att ta förbereda sig och ta sikte mot världens bästa hockeyliga, NHL.

– Det ska bli jäkligt roligt att komma över och testa på det en hel säsong.

Nu hoppas Sellgren ta en plats i NHL och Carolina Hurricanes. Bild: SIMON ELIASSON
Nu hoppas Sellgren ta en plats i NHL och Carolina Hurricanes. Bild: SIMON ELIASSON

Vann Calder Cup med farmarlaget

En hel säsong, ja.

För Jesper Sellgren har redan provat på nordamerikansk hockey. Han anslöt nämligen till Carolina Hurricanes farmarlag, Charlotte Checkers, under AHL-slutspelet 2019.

Det slutade med att laget gick hela vägen och vann Calder Cup.

– Det var en rolig upplevelse och en bra erfarenhet. Så det ska bli roligt att komma över, få göra en hel säsong, verkligen se spelet där och försöka slå sig in.

Hur ser du på dina chanser?

– Det är tuff konkurrens, men jag ser ändå att jag har möjligheten. Jag har varit där tidigare och de har varit nöjda över det jag visat upp, de ser ändå att jag ska kunna ta en plats där i framtiden. Det är verkligen det jag siktar på att göra nu och jag känner att jag har chansen att göra det.

LÄS MER: Lucas Raymond om första NHL-kontraktet med Detroit Red Wings

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.