"Jag gläds över att få spela med honom"

Rasmus Dahlin spås en lysande karriär – nu hyllar supertalangen sin nya backpartner Adam Almquist. – Jag gläds över att få spela med honom, säger Dahlin.

ANNONS
|

Adam Almquist, 26, är trots sin ringa ålder en av Frölundas mer rutinerade backar och de senaste matcherna har han fått bilda par med lagets yngsta förmåga. Rasmus Dahlin, något Almquist knappast klagar över.

– Han är ju fin, som alla andra kan se. Han är rörlig, fin och bra med pucken. Jag tycker vi kompletterar varandra rätt bra därute, säger Almquist.

Hur skulle du beskriva ert samarbete ute på isen?

– Det är väl jag som får vara den äldre då eftersom han är väldigt ung. Så jag försöker hjälpa honom så att vi gör det bra tillsammans. Vi måste spela ihop, det går ju inte att göra allt själv. Men han löser situationer som kanske inte andra kan göra, så det är kul att se.

ANNONS

Duons samarbete visade sig från sin bästa sida borta mot Linköping. Dettanär Almquist smög ned på högerkanten och, på backhand, fick fram en perfekt passning till backkollegan Rasmus Dahlin.

– Det var en sjuk passning, men jag är ju inte förvånad över att den kom från honom heller, säger Rasmus Dahlin.

Almquist var nöjd med sin passning:

– Den lyckades smita igenom när han var och smög där borta, så det var skönt att han fick hänga dit den, säger nyförvärvet som fått ett stort ansvar med mycket istid i Frölunda

"Han betyder ju jättemycket"

Rasmus Dahlins potential är inget som gått den hockeyintresserade förbi – Lidköpingskillen ses nämligen enligt många som den största talangen i världen just nu. En talang som gärna lyssnar på vad den nio år äldre backkollegan har att säga.

– Han betyder ju jättemycket, han är en skicklig och smart back. Så jag gläds över att få spela med honom eftersom han ger mig tips hela tiden, säger Dahlin.

Almquist förstår varför det skrivits så mycket om hans nya backpartner.

– Ja absolut, det gör väl alla som ser honom. Han är ju väldigt rörlig som spelare och smidig med pucken, han har ju all framtid framför sig.

Backtränaren gillar vad han ser

Frölundas assisterande tränare Pär Johansson, som har extra ansvar för försvaret och backarna, gillar vad han ser från duon.

ANNONS

– Det är två spelskickliga backar som har liknande spelstil. Adam är lite mognare och klokare i sitt spel, Rasmus är ju lite mer full fart framåt. De kompletterar varandra bra.

Blir det inte lite farligt att ha två så offensiva backar i samma par?

– Det kan man kanske tycka, men de är faktiskt väldigt bra försvarsmässigt bägge två. Kollar man på statistiken så ligger de väldigt bra till eftersom de är så smarta, då behöver de inte bjuda på de största tacklingarna.

"Känner mig trygg med honom"

Almquist skriver under på hans tränares ord, nyckeln till att det inte blir full fart framåt för bägge spelarna är kommunikationen.

– Vi får komplettera lite och backa upp varandra, sen när tillfälle ges får man gå framåt. Annars får man täcka upp för varandra. Det är så det funkar.

Hittills har det blivit två matcher tillsammans i SHL, men Dahlin trivs bra med sin nya partner.

– Vi är ju samspelta, vi har ingen speciell roll där en går fram utan vi kommunicerar med varandra om vem som gör vad. Jag känner mig trygg med honom.

ANNONS