Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Jättetalangen återvänder till Frölunda

New York Rangers har beslutat att inte ta med Lias Andersson i säsongens trupp. Det betyder att jättetalangen kommer tillbaka till Frölunda. – Det skall bli kul, jag är sjukt taggad, säger han.

Lias Andersson, son till Frölunda-legendaren Niklas Andersson, lämnade Göteborg för storlaget New York Rangers i somras. Detta bara månader efter att ha lämnat svenska mästaren HV71 för Frölunda.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men nu väljer New York Rangers att banta sin trupp med sju spelare – däribland Lias Andersson, det meddelar klubben på twitter. 

Därmed lånas Lias Andersson, som har ett treårsavtal med Rangers, ut till Frölunda – som alltså kan räkna med honom under årets säsong.

– Det skall bli kul, jag är sjukt taggad. Jag har fört diskussioner med Rangers och vi är överens om att det är bättre att jag gör en hel säsong i Frölunda än att jag hoppar upp och ner här. Jag vill utvecklas och det kommer jag att göra i Sveriges bästa hockeymiljö, säger han till Frölundas hemsida. 

Rangers hade kunnat skicka Andersson till Hartford i farmarligan AHL, så blev alltså inte fallet. 

"Har lärt mig mycket"

18-åringens första sejour i Nordamerika blev kortvarig. Efter tuffa debutmatcher i en rookie-turnering var Lias Andersson bland annat med och träningsspelade mot New York Islanders, detta tillsammans med flera etablerade NHL-spelare. Den gången imponerade han med en assist till matchens enda mål. Det räckte dock inte för att får Rangers att behålla honom. Trots att äventyret slutade med en återkomst till Sverige menar han att det har gett en hel del till erfarenhetsbanken. 

– Jag har lärt mig mycket och skaffat mig erfarenhet, säger han. 

Flyget till Göteborg från New York lyfter under torsdagskvällen. När Lias Andersson finns med i Frölundas lag är inte klart ännu. Klart är det däremot att han inte spelar mot Växjö Lakers på lördag. 

– Vi vet inte när han spelar ännu. Han ska komma hem, börja träna och komma ifatt i vårt spelsystem först. Vi, tillsammans med honom, får se hur lång tid det tar, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg. 

Vad betyder det för er att få hem honom?

– Det är jätteroligt och viktigt för Frölunda. Vi ska se till att det blir bra också på lång sikt. Han både ger oss mer spets och breddar oss också. 

"Alla möjliga exempel"

I sin roll som tränare har Roger Rönnberg varit med om att få hem unga spelare från utflykter i NHL-miljön flera gånger. Med den erfarenheten bakom sig vill han inte sia om hur, eller om, Lias Andersson har förändrats något som spelare. 

– Jag brukar sällan gissa. Vi ska sätta oss ned med honom och ta reda på det. Vi har alla möjliga exempel på unga spelare som kommer hem. En del har redan gått vidare, en del behöver längre tid på sig. Det är väldigt olika, säger han. 

Kan han vara igång och träna redan i morgon, fredag?

– Vi får se. Först ska han komma hem och sedan beslutar vi om det. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.