Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ismaskinsföraren byttes in i NHL – blev hjälte

Carolina Hurricanes fick båda sina målvakter skadade mot Toronto Maple Leafs och fick kasta in sig "emergency-målvakt" från läktaren – ismaskinsföraren Dave Ayres, 42.
Ayres klev in mellan stolparna och räddade Hurricanes till seger.
– Det här är det galnaste jag har varit med om. Det är inte bara ett minne för livet för Ayres, det är en lika stor grej för oss spelare som fick vara med om händelsen, säger Carolinas svensk, Lucas Wallmark till SportExpressen.

Historien som utspelade sig i NHL under helgen kan i det närmaste liknas med ett mirakel. NHL-experter pratar redan om att det borde göras Hollywoodfilm av händelsen och på sociala medier strömmar hyllningarna nu in till en 42-årig ismaskinsförare.

Dave Ayres.

Det osannolika utspelade sig när Carolina Hurricanes gästade Toronto Maple Leafs i helgen i ett viktigt möte när grundserien går mot sitt slut.

Men Carolina fick, bortsett från resultatet som så långt gick gästernas väg, en mardrömsöppning. I den andra perioden fick laget nämligen sin andra målvakt i laguppställningen skadad och bara en sak fanns kvar att göra.

"Emergency-målvakten" Dave Ayres fick kallas in.

Kör ismaskin i träningsarena

42-åringen jobbar som ismaskinsförare i Toronto Maple Leafs träningsarena, men fick nu kasta sig ned från läktaren och in i hetluften med Hurricanes matchtröja på när drygt halva matcher återstod.

– Jag fick ett textmeddelande där jag satt på läktaren när Reimer skadades att jag skulle komma ned till omklädningsrummet och byta om för att överta rollen som reservmålvakt i Carolina för resten av matchen, berättar Dave Ayres för nhl.com.

Hurricanes ledde med 3–1 när Ayres kom in, men ismaskinsföraren fick se de två första skotten passera sig och Toronto med stjärnor som Autson Matthews, William Nylander och Mitch Marner i laget var med i matchen igen.

Men i den tredje perioden spikade Ayres igen. Några benparader och några räddningar med plockhandsken senare hade ismaskinsföraren hjälpt Hurricanes till seger och hyllades med stående ovationer, trots att hemmalaget Toronto just förlorat med 6–3.

– Det här är det galnaste jag har varit med om. Det är inte bara ett minne för livet för Ayres, det är en lika stor grej för oss spelare som fick vara med om händelsen, säger Carolinas Lucas Wallmark till SportExpressen och berättar om timmarna efter matchen:

– Ayres inhopp var förstås snackisen. Vi hade fortfarande timmarna efter matchen svårt att tro att det var sant vad vi hade fått uppleva. Det var lite overkligt.

Dave Ayres själv var omringad av media efter matchen och var såklart en av de gladaste NHL-vinnarna på länge.

– Grabbarna var toppen med mig. De sa bara åt mig att det inte spelar någon roll hur många mål jag släpper in. De sa bara att jag skulle ha roligt och att det var mitt ögonblick. Torontopubliken var fantastiska mot mig även fast jag spelade för motståndarlaget. Jag kommer hänga upp matchtröjan och titta på den varje dag, säger Dave Ayres.

"Kommer få fantastiskt mottagande"

Dave Ayres har hyllats massivt i alla möjliga sammanhang efter sitt inhopp och Carolina har sedan sålt en mängd matchtröjor med 42-åringens namn på. Han duschades av Carolina-spelarna med vattenflaskor i omklädningsrummet efter matchen och under tisdagen ska mirakelmannen bjudas till Carolinas hemma-arena när laget möter Dallas Stars.

– Han kommer att få ett fantastiskt mottagande. Det blir en kul grej, säger Lucas Wallmark till SportExpressen.

På sin Twitter har Dave Ayres fru, Sarah Ayres, skrivit följande om sin makes insats:

"Jag är stoltaste kvinnan på planeten eftersom min människa fick leva ut den ultimata drömmen. För övrigt är jag överraskad att jag har en röst kvar".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.