Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

IOK vill inte betala för NHL-stjärnorna

OS utan NHL-stjärnor? Ja – för just nu vill IOK inte betala för transport och försäkring av spelarna.

Sportsligt sett har World Cup i Toronto varit en succé, med ett flertal fantastiska matcher. Kanske är Sverige mot Nordamerika den allra bästa – och vanligtvis kritiska hockeyreportrar gick i spinn totalt.
Och kanske kan succén, som arrangeras av NHL, vara döden för OS.
OS-turneringen i Sydkorea har ett stort problem. IOK, den internationella olympiska kommittén, vill inte längre betala för varken transporter eller försäkringar för NHL-spelarna.
– Det är rätt stora pengar – och IOK anser att nån annan ska ta de kostnaderna. Nån annan är alltså klubbägarna eller nationsförbunden. Vi som ishockeyförbund tycker inte att vi ska betala en massa miljoner – och nån annan ska ha alla kommersiella rättigheter. Det är klart att IOK tjänar enorma pengar på att visa ishockeyn i ett OS, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Publikmässigt är just ishockeyn den största sporten under en vinterolympiad – och det är helt otänkbart att NHL stänger sin liga, förlorar pengar och samtidigt betalar för att skicka sina spelare till Asien.
Ett dödläge, med andra ord.
– Det kommer att avgöras i december-janauri – och det handlar om en förhandling mellan klubbarna och internationella förbundet på ena sidan och IOK på den andra. Blir det inte som förra gången, så blir det inga NHL-spelare i OS, gissar Tommy Boustedt.
30, eller 31, klubbägare ska rösta om NHL ska läggas ner under OS – och förra gången var det ingen jordskredsseger för ett ja.
– Av tradition är så att ju längre norrut du kommer i på den nordamerikanska kontinenten ... desto mer positiv är du till OS. Ju längre söderut, desto mer negativ. För kanadensiska fans är OS viktigare än för amerikanska, konstaterar Boustedt.

Ett annat problem är att orten Pyongyang inte har tillräckligt med hotell.
I ryska Sotji fick familjer och anhöriga till NHL-spelarna åka med till mästerskapet och bo på hotell.
– Det skulle betyda att hockeyn kan få spelas i Seoul. För NHL och NHLPA vill kunna skicka med familjerna ...
Spelarna vill dock spela OS för sitt land.
– Ja, spelarna och spelarfacket är väldigt positiva till att vara med i OS, precis som i World Cup. Och det är ju en förutsättning för att ens diskutera. Men vi i Sverige, Ryssland och Finland kan inte stå för de här kostnaderna. Då får vi ta från nåt annat, som ungdomshockeyn – och det är otänkbart, slår generalsekreteraren fast.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.