Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Inga KHL-svenskar aktuella för spel i hockey-VM

Svenskar som spelat i KHL kommer inte att spela hockey-VM, det meddelar hockeyförbundet.
– Ingen av de spelare som deltagit under slutspelet i KHL är aktuella, säger landslagschefen Olof Östblom i ett pressmeddelande.

KHL-slutspelet, Gagarin cup, är över och under söndagen korades CSKA Moskva till mästare. Två svenskar som fick fira med guldmedaljer runt halsen var Klas Dahlbäck och Adam Reideborn. I motståndarlaget, Metallurg Magnitogorsk, återfanns bland annat en annan svensk duo i form av Linus Videll och Linus Hultström.

Att spelare beslutat sig för att stanna kvar i KHL, trots invasionen av Ukraina har fått många att reagera kraftigt.

Flera har ifrågasatt ifall svenskarna ska få spela för Tre Kronor under VM.

Nu meddelar Svenska hockeyförbundet att svenskarna inte kommer att delta i det hockey-VM som stundar.

– Det vi nu kan konstatera är att ingen av de spelare som deltagit under slutspelet i KHL är aktuella för VM-turneringen i Finland, säger Olof Östblom, tävlingschef, i ett pressmeddelande.

Tävlingschef Olof Östblom. Bild: Simon Hastegård
Tävlingschef Olof Östblom. Bild: Simon Hastegård

Ovan nämnda kvartett är dock inte ensamma och att ha stannat kvar fram tills dess att säsongen varit slut. Lasse Johansson, som väntas bli klar för Frölunda inom kort, Mattias Tedenby och Oscar Fantenberg var några av svenskarna som beslutade sig för att spelade slutspelshockey.

Duon lämnade – offrade 12 miljoner

Lucas Wallmark och Joakim Nordström, däremot, har beslutade sig för att lämna omkring 10-12 miljoner kronor bakom sig för att komma ut ur KHL.

Det finns dock de som vittnar om att det är lättare sagt än gjort att lämna KHL. Finske stjärnan Mikko Lehtonen berättar att hans klubb, SKA St Petersburg krävde 20 miljoner av honom ifall han skulle bryta kontraktet – vilket ledde till att han stannade.

– Hans situation var väldigt annorlunda jämfört med många andra. Mikkos kontrakt var ett av de största i KHL. Det var det som gjorde att priset blev så högt, säger agenten Mika Rautakallio till finska tidningen Iltalehti.

Först nu, efter säsongen, har klubben gått med på Lehtonens önskan om att bryta kontraktet.

– Det kändes inte bra att spela i ett land som startat ett krig. Jag ville lämna, precis som många andra utländska spelare, säger Lehtonen, som tidigare spelat för HV71, till tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.