Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: SIMON ELIASSON
Bild: SIMON ELIASSON

Hockeyns mörka år: Fem misstänkta sexualbrott

Ett år av mörka rubriker.
Här är de fem misstänkta sexualbrotten om skakade om Hockeysverige.

7 november 2020, hockeyettanklubben

En hockeyspelare anmäldes efter att han spridit kränkande bilder på en tjej som han umgåtts intimt med, det rapporterade lokalmedia. Enligt tidningen ska bilderna ha tagits utan tjejens vetskap, för att senare ha spridits på sociala medier och i chattgrupper.

Spelaren ska även namngivit henne när han spridit bilderna.

Det hela polisanmäldes som sagt, men spelaren fick fortsätta spela. Detta då han inte var från Sverige och man ville ta bort risken att han skulle fly landet.

19 mars 2020, hockeyförbundet

Hockeysverige skakades rejält när media kunde rapportera om att en man med koppling till Svenska hockeyförbundet anmälts för sexuellt ofredande.

Målsägande, som var anställd hos förbundet, vittnade om att mannen bland annat tagit tag i henne och ”juckat” mot henne när hon pratade i telefon under en ishockeyturnering.

Mannen dömdes senare under året till dagsböter. Men det hela ledde till en infekterad konflikt där förbundets kommunikationsassistent Anders Feltenmark hävdar att han tvingades bort, efter 24 år, på grund utav att han jobbade fackligt med utredningen kring trakasserierna.

Svenska hockeyförbundet menade dock att Feltenmark fick lämna på grund av ”arbetsbrist”. Efter turbulensen valde generalsekreteraren Tommy Boustedt att avgå.

LÄS MER: Hockeyprofilernas markering efter misstänkta sexualbrotten

9 april 2021, första Brynässpelaren anmäls

Det var mitt under klubbens play out-serie med HV71 som nyheten kom att en spelare i klubben anmälts för ”brott i nära relation”. Spelaren fanns trots detta på isen när Brynäs säkrade SHL-kontraktet och senare häktades han, misstänkt för både våldtäkt och misshandel.

Senare avskrevs han dock från misstankarna gällande våldtäkt och släpptes på fri fot. Däremot är han fortfarande misstänkt för misshandel.

Spelaren har nekat till brott.

LÄS MER: Brynässpelaren inte länge misstänkt för våldtäkt

LÄS MER: Brynäs bekräftar: Två spelare misstänkta för våldtäkt

9 maj, 2021 Andra Brynässpelaren misstänks

En månad efter att första Brynässpelaren anmälts och senare häktats, misstänkt på sannolika skäl för våldtäkt och misshandel, kom nästa mörka nyhet. Ytterligare en spelare i Gävleklubben har anhållits, misstänkt för våldtäkt. Spelaren hade varit efterlyst men valde att lämna in sig själv hos polisen.

Spelaren häktades aldrig då Tingsrätten ansåg att bevisen inte var tillräckliga. Utredningen fortgick dock.

LÄS MER: Brynässpelare försätts på fri fot

LÄS MER: SHL markerar mot kvinnovåld: "Kommer agera"

25 maj, 2021 Hockeyagenten:

Den 25 maj 2021 rapporterade Aftonbladet att en hockeyagent häktats, misstänkt för misshandel, olaga hot våldtäkt. Detta efter att han sedan mitten av maj varit anhållen i sin frånvaro.

Hockeyagenten har nekat till brott och överklagat häktningsbeslutet.

LÄS MER: Något är fel i svensk hockey

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.