Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hockeylegendaren Håkan Loob slutar – berättar om nobbade miljonerna

Håkan Loob, 59, ska bli pensionär. I en intervju med Expressen berättar han om karriären och om beslutet att på karriärens topp välja bort miljonerna på kontot.
– Många tycker säkert att beslutet vi tog är ett av NHL-historiens dummaste, säger Loob till tidningen.

Han har vunnit bland annat två VM- och ett OS-guld med Sverige. Han har spelat NHL-hockey med Calgary Flames och efter spelarkarriären har han till exempel hunnit med att vara klubbledare i Färjestad i 22 år. De senaste två åren har han arbetat som talangscout åt Flames som han en gång spelade för.

Men nu är det dags att säga adjö. Till sommaren fyller han 60 och hade tänkt att fullfölja planen att gå i pension.

I en intervju om livet med ishockeyn med Expressen förklarar han exempelvis det, utifrån sett, märkliga faktum att Loob valde att lämna Calgary för att flytta hem till Sverige och därmed också lämna de stora summorna pengar.

– Många tycker säkert att beslutet vi tog är ett av NHL-historiens dummaste. Jag spelade i ett av ligans bästa lag och lönerna hade börjat sticka i väg till helt andra summor. Nu handlade det inte om 100 000 dollar utan om miljoner dollar, säger han till tidningen.

Han lämnade NHL när allt var på topp med en nyligen inkasserad Stanley Cup 1989. Beslutet togs för familjen skull, säger Loob.

Och när han väl skulle flytta hem så blev det återigen Färjestad som blev klubbadressen – där han han hade slagit igenom tio år tidigare.

Sörjer Adam Alsing

Dock så fanns det andra erbjudanden. Bland annat från Malmö och klubbens starke man Percy Nilsson som erbjöd mer pengar än Värmlandslaget.

– Han ringde flera gånger. Hade jag velat fortsätta att tjäna pengar så hade jag flyttat till Malmö direkt. Jag blev erbjuden helt andra summor där än vad jag fick i Färjestad. Pekka Lindmark tjatade också på att jag skulle komma, men det var aldrig aktuellt.

I april gick Adam Alsing bort i sviterna av covid-19. Han sörjs av Håkan Loob. Bild: Erik Simander/TT
I april gick Adam Alsing bort i sviterna av covid-19. Han sörjs av Håkan Loob. Bild: Erik Simander/TT

Den 15 april var det sorg i stora delar av Sverige. Den omtyckta medieprofilen Adam Alsing hade gått bort i sviterna av covid-19. Sorgen var stor även för Loob som var vän med Alsing.

– Jag lärde känna honom redan när han var 16, 17 år och diskjockey i Karlstad. Vi har haft kontakt med varandra med jämna mellanrum och träffats många gånger. Det var bedrövligt tråkigt det som hände med Adam. Han var verkligen en kär vän. Mina tankar går till hans anhöriga.

Adam Alsing föddes i Karlstad och hade ett stort sportintresse. Färjestad var ett lag som låg honom varmt om hjärtat. Alsing blev 51 år gammal.

Fakta om Håkan Loob:

Bor: Karlstad

Representerade klubbar: IK Graip, Roma IF, Karlskrona IK, Färjestads BK och Calgary Flames.

Största meriter: OS-guld 1994, två VM-guld 1987 och 1991, Stanley Cup-titel med Calgary 1989 och ett SM-guld med Färjestad 1981.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.