Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hockey-VM flyttas efter kritiken

Efter kritiken mot det internationella ishockeyförbundet (IIHF) flyttas nu VM och Belarus fråntas värdskapet, skriver förbundet i ett uttalande.

Att världsmästerskapet skulle hållas i Belarus har skapat en kritikstorm mot IIHF. Detta på grund av att landets bristfälliga syn på demokratin. Stormen har bara blivit värre och värre. Efter presidentvalet i Belarus utropade sig den sittande Presidenten Aleksandr Lukasjenko till vinnare i valet, trots anklagelser om valfusk. EU har till exempel ännu inte erkänt Lukasjenko som segrare.

I efterdyningarna av valet blev det oroligheter i Minsk där polisen och demonstranter drabbade samman.

”Vi kommer att fortsätta hålla honom ansvarig för våldet och förtrycket mot oppositionen och fredliga demonstranter”, skrev Sveriges utrikesminister Ann Linde på Twitter i samband med våldsamheterna.

LÄS MER: Henrik Lundqvist syster Gabriella om tuffa tiden: ”Smärta och oro”

Många runtom i idrottsvärlden har uttryckt sin ilska mot Lukasjenko. Och ilskan riktades sedan även mot IIHF:s ordförande Rene Fasel i samband med en kram mellan Fasel och Lukasjenko.

”Det här är en skamlig bild för IIHF. De ger en brutal diktator ett beundrande bemötande. VM måste flyttas från Belarus”, skrev Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt om bilden på Twitter.

För bara några dagar sedan meddelade storsponsorn och bilmärket Skoda att de inte tänker sponsra om VM avgörs i Belarus.

”Vi har varit stolta sponsorer till IIHF och ishockey-VM i 28 år. Men vi respekterar och står upp för mänskliga rättigheter. Därför kommer Skoda att dra sig ur sponsringen av världsmästerskapet i ishockey för herrar 2021 om Belarus är en av värdnationerna”, skrev Skoda.

VM flyttas

Nu står det klart att mästerskapet inte ska spelas i landet, detta bestämdes på ett möte under måndagskvällen.

”På grund av säkerhetsfrågor som är utanför IIHF:s kontroll anser IIHF-rådet att beslutet att flytta världsmästerskapet från Belarus och Minsk, är oundvikligt.”, skriver IIHF.

LÄS MER: ”Jag låg under pressläktaren på Wembley och rapporterade”

De skriver att den ökande politiska oron samt coronapandemin är anledningar till flytten.

"Under hela den här processen har vi försökt lyfta att VM hade kunnat användas som ett verktyg för försoning och för att lugna de sociopolitiska problemen som finns i Belarus, och att kunna hitta en positiv väg framåt", säger René Fasel i pressmeddelandet.

"Och även om IIHF:s styrelse anser att världsmästerskapet inte bör användas för politisk vinning från något håll, har vi kommit fram till att det inte är rimligt att arrangera mästerskapet i Minsk när det finns större problem att ta hand om, liksom säkerhetsaspekten för lagen, åskådarna och övriga inblandade".

Minsk och Riga skulle dela på värdskapet. Nu kommer IIHF se över möjligheten att flytta mästerskapet till en enda stad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.