Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hjalmarsson om pressen: "Här för att fylla ett tomrum"

Simon Hjalmarsson är värvad för en sak. 27-åringen ska bli en ny poängmaskin för Frölunda. – Jag är värvad för att fylla ett tomrum, säger han.

Redan för tio år sedan drog han på sig Frölunda-tröjan. Då i J18 och J20-laget där poängen trillade in. Efter ett par år gick flyttlasset till Rögle där det bara blev en säsong innan Luleå snappade upp Hjalmarsson. Efter två säsonger i norr lyckades Linköping locka över poängmaskinen.
De två senaste säsongerna har han spenderat i KHL med CSKA Moskva där poängen fortsatt trilla in.
– Det känns jättebra att vara här i Frölunda och att dra igång SHL-säsongen. Jag har ju inte spelat i Sverige på de två senaste åren. Det ska bli superkul och Malmö borta i premiären. Jag hoppas på mycket folk direkt, säger Hjalmarsson och fortsätter.
– Det har varit mycket hård träning, bra träning. Det känns som att allting var som jag trodde innan jag kom hit.

Ingen chock över träningsmängden?
– Jag är ganska van. Det var liknande förra året i Ryssland. Där körde vi också mycket intensivt och det är inga konstigheter för mig. Nu tror jag att de flesta lagen i Sverige kör hårt för det är vad som krävs för att vara ett vinnande lag. Det är ingen som kommer hem och tror att det är semester. Alla vill bli bättre och ta sig till NHL så det är en väldig kamp på varje träning om speltid.

Din dröm är också NHL?
– Givetvis. Självklart ser jag detta som en utvecklingsplats för mig även om jag bara är 27 år så är jag en av de äldre i laget.

För Simon Hjalmarsson är det en ny situation. I Frölunda är en ett av elva nyförvärv. Spelare som alla ska hitta sin roll i laget, sin plats i truppen.
– Det är inget man kan påverka. Jag tänker inte alltför mycket på att vi är elva nya. Det kanske är någon för mycket men det är så det ser ut i dagens hockey. Ett vanligt år kanske man får in sju nya. Sen blir det lite extra med tanke på hur framgångsrika Frölunda har varit de senaste åren. Då tappar man sina bästa spelare.

Enkelt att komma in i laget?
– Ja, det tycker jag. Jag känner många sedan innan, jag har ju varit med ett tag och spelat med ganska många. Det var enkelt för mig. Sen känns det som att kärntruppen är ganska intakt. De har hjälpt oss nya väldigt bra. Det är viktigt att ha de här killarna som varit i Frölunda och i Göteborg i många år.

Pressen på Hjalmarsson kommer att vara stor direkt. Forwarden är värvad för att prestera, för att ösa in poäng och fylla tomrummet efter spelare som Artturi Lehkonen, Ryan Lasch och Andreas Johnson.
– Så är det … samtidigt har jag den pressen på mig själv också. Jag vill vara en bra spelare. Jag har varit med mycket och spelat med landslaget, varit utomland och vill vara den där producerande spelaren. Sen måste jag göra allt annat, det hårda jobbet och vara en så bra hockeyspelare som man kan. Att ta det jobbet ingår lika mycket som att hamna i protokollet, säger Hjalmarsson och fortsätter.
– Senaste åren har det blivit många poäng i Sverige. Jag vet att jag har förväntningar på mig och är värvad för att fylla ett tomrum efter alla poäng som försvann i och med toppspelarna som försvann. Men jag har alltid den pressen på mig och hoppas jag kan pressa mig lite extra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.