Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hetaste svensken i NHL: "Har mycket att tacka Frölunda för"

Hur håller sig Alexander Wennberg borta från coachens utbrott? Genom att vara bäst, förstås.

Att NHL:s hetaste svensk är en gammal frölundait har vi vant oss vid i Göteborg. Men det är inte Henrik Lundqvist, John Klingberg, Loui Eriksson eller Erik Karlsson som klivit fram den här vintern. Det är Alexander Wennberg, 22.

Med fyra mål och 15 assists på 20 matcher är Wennberg i topp av den svenska poängligan (Bäckström gick förbi häromnatten) – och har ett alldeles utmärkt förhandlingsläge.

Kontraktet med Columbus Blue Jackets löper ut till våren – och det kan bli en betydligt högre lön än de drygt 8,5 miljoner kronor som han får in på kontot för den här säsongen.
– Jag känner själv att jag blivit bättre. Jag har självförtroendet, vågar göra saker. Jag mognar, kommer in i det mer och mer, säger Alexander till GP. 

Men med det här snittet slutar du på runt 82 poäng efter grundserien?
– Vi får ta det lite lugnt, haha! Just nu rullar det på bra! Jag lirar powerplay och får ganska mycket poäng på det … det är jävligt kul! Men det är fortfarande tidigt på säsongen.

Spelade nyckelroll i historisk seger

Tidigare i vinter fixade Blue Jackets den största segern i klubbens historia. 10–0 på Montreal Canadiens – och Wennberg stod för fyra av framspelningarna.
– Det var en sjuk match att spela. Jag har aldrig varit med om nåt liknande. Jag undrade själv vad som hände! Vi gjorde mål på allt. Även fast vi i tredje perioden gick in för att bara spela av matchen så gjorde vi ändå ett par mål, berättar Wennberg.

Och när Blue Jackets nådde tvåsiffrigt var det första gången sedan mars 2011 som det skett i NHL. En bra sommar med personlige tränaren Henrik Petré har fått Wennberg att nå högre än han någonsin gjort tidigare.
– Han är en gammal spelare, som lägger upp ett personligt upplägg. Det blir en grymt bra träning och det passar mig perfekt. Det hjälpte att det lossnade med självförtroendet! 

Fokus har inte varit på att gå upp i vikt, utan snarare på styrka och balans.
– Jag vill hellre bli snabbare och mer kompakt – än att bli tung. Jag tränar mycket med bål, för att vara just snabb och explosiv …

"Har mycket att tacka Frölunda för"

Wennberg utvecklades från junior till SHL-spelare i Frölunda – och tog därefter klivet direkt in i NHL.
– Hockeymässigt var det jävligt lärorikt med flytten till Göteborg. Jag hade aldrig bott hemifrån ens. Jag har mycket att tacka Frölunda för. Jag håller kontakt med Robban Ohlsson fortfarande. Han var grym för mig, väldigt personlig. Jobbade med små detaljer. Han har en stor del i det jag har åstadkommit.

I Columbus har Wennberg fått en av ligans mest färgstarka coacher i John Tortorella. Han var även USA:s coach i World Cup i Toronto, där det inte gick särskilt bra för det amerikanska laget utan den petade storstjärnan Phil Kessel.
– Jag gillar honom som coach, den typen. Det spelar ingen roll vad det står på tröjan. Spelare får den tid som de förtjänar – och det är bara att försöka vara så bra som möjligt!

Fått rejäl utskällning av tränaren

Du har aldrig fått en ordentlig utskällning av honom?
– Jo, det har jag absolut fått. Men jag försöker hålla mig borta från dem … men än så länge håller jag mig i alla fall på plussidan.

Blue Jackets lirar, tvärt emot Frölunda, en rätt passiv hockey.
– Vi tar ner pucken djupt, jobbar hårt och är mer ett grisigt lag. Det är en annan typ än vad Frölunda spelade … det kan man lugnt säga.

Men Columbus har gått över förväntan – och är med i snacket om slutspel i delstaten Ohios huvudstad.
– Vi har ett lag för slutspel – och det siktar vi förstås på. Men vi ser inte vad som händer i match sextio, utan tar ett steg i taget.

Hockeydrömmen lever, alltså?
– Självklart är det stora målet att vinna Stanley Cup. Det har jag alltid drömt om. Men annars går jag aldrig omkring och funderar på vad som händer med kontrakt eller vad som sker om fem-sex år. Det får jag ta när det kommer. Det passar mig bra. Jag lever i nuet. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.