Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Nathan Denette
Bild: Nathan Denette

Henrik Zetterberg avslutar hockeykarriären

En lång och framgångsrik hockeykarriär är över.
Detroit Red Wings-kaptenen Henrik Zetterberg har meddelat han lägger av.
– Det är känslosamt, säger 37-åringen till Detroit Free Press.

Henrik Zetterberg har under en lång tid varit en av Sveriges mest framstående NHL-spelare. Sedan intåget i världens bästa hockeyliga 2002 har han representerat svenskklubben Detroit Red Wings, för vilka han dessutom varit kapten de sex senaste säsongerna.

Men ryggproblem har gjort att "Zäta" börjat se slutet på karriären och sedan en tid tillbaka har indikationer på att Njurundasonen inte skulle återvända till hockeyn kommit.

LÄS MER: Skadad Zetterberg: "Inte klarat av att träna"

Under fredagen bekräftade 37-åringen att han inte kommer vara med när Detroit Red Wings äntrar isen i oktober.

– Det är känslosamt. Jag har varit här i 15 år och även om jag visste att jag var inne på mina sista år här så önskar jag att jag kunde få spela lite till, säger han till Detroit Free Press.

– Han är en av de största Red Wings-spelarna genom historien. Han och Pavel Datsiuk bar verkligen facklan för den här organisationen i över ett decennium, säger klubbens general manager Ken Holland, enligt NHL.com.

LÄS MER: "Zäta" blev svenske scoutens stora fynd

Stanley Cup-hjälte

Den Timråfostrade centern valdes sent i NHL-draften 1999, hela 209 spelare tingades av olika klubbar innan Detroit Red Wings ropade ut Zetterbergs namn.

Men trots detta blev det en lång och framgångsrik karriär. Säsongen 2007/08 blev höjdpunkten då han hade sin poängmässigt (92 poäng) bästa säsong i karriären.

Desto bättre blev det i slutspelet där han spelade en stor huvudroll och sköt det avgörande målet när Red Wings bärgade den elfte Stanley Cup-titeln i klubbens långa anrika historia.

Som grädde på moset utsågs han även till slutspelets mest värdefulle spelare med sina 27 poäng på 22 matcher.

Sjätte bäst genom tiderna

När han nu lägger skridskorna på hyllan gör han det med en slutnotering på 960 poäng på 1082 matcher. Något som placerar honom på en sjätteplats bland svenska genom tiderna, samt femma bland Red Wings-spelare genom tiderna.

– Jag är otroligt glad och tacksam över den karriär jag haft och allt jag har fått vara med om. Stanley Cupsegern och OS-guldet är fantastiska toppar. Jag har fått spela i bra lag och är väldigt tacksam över framgångarna jag haft, säger han till Expressen.

Även i landslaget har Zetterberg skördat stor framgångar. Han var bland annat med när Tre Kronor tog både OS- och VM-guld 2006.

Fakta: Henrik Zetterberg:

Ålder: 37 år.

Längd: 182 cm.

Vikt: 89 kg.

Klubb: Detroit Red Wings.

Tidigare klubbar: Timrå, Zug (under lockout-säsongen 2012/13).

Meriter: Stanley Cup-vinnare (2008), OS-guld (2006), OS-silver (2014), VM-guld (2006), VM-silver (2003), VM-brons (2001, 2002). Vann Conn Smythe Trophy 2008, priset som går till NHL-slutspelets mest värdefulla spelare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.