Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Henrik Lundqvists annorlunda liv efter karriären

Livet som hockeyspelare är över för Henrik Lundqvist - som nu känner sig fri på ett sätt han inte gjort under stora delar av sitt liv.
– Jag har aldrig haft det såhär tidigare, säger han till Sportbladet.

Det var för omkring en månad sedan som Henrik Lundqvist samlade presskåren i Scandinavium. Den 39-årige målvakten meddelade då att karriären var över. Det var helt enkelt för riskabelt för Lundqvist att fortsätta karriären med tanke på hjärtfelet som han opererades för under våren.

Det var en risk han inte var villig att ta längre.

Men vad händer nu då? Vad gör en person som hela sitt liv levt som hockeyspelare och som vid den här årstiden, sedan tidigt 2000-tal, har förberett sig för en ny lång säsong?

Henrik Lundqvist har saker i kikaren, men känner också en viss frihet.

– Jag kommer ju inte sätta mig i en solstol och bara läsa böcker. Jag vill göra nya grejor nu, sånt som intresserar mig och gör mig glad. Jag har fått en frihet jag aldrig haft tidigare och den tänker jag ta vara på. Somrarna har ju alltid varit fantastiska, men från augusti till maj går det inte att planera nånting när man är professionell hockeyspelare. Att kunna göra det nu, och ha ett eget schema och ta egna beslut, känns riktigt härligt, säger han till Sportbladet.

LÄS MER: Henkes önskemål – att få ha brorsan Joel på plats i New York

Berättar om tankarna inför framtiden

Exakt vad som ska göras återstår att se för Henrik Lundqvist. Han berättar dock för tidningen att han planerar att göra vissa investeringar i Sverige.

– Jag vill inte ha allt bestämt. Det blir mer intressant så. Men som jag säger, det är härligt bara att kunna göra som man vill. Vi har till exempel varit på roadtrips med familjen redan. Sånt gick inte att planera tidigare.

”Jag vill inte ha allt bestämt. Det blir mer intressant så.” Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
”Jag vill inte ha allt bestämt. Det blir mer intressant så.” Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

I nuläget är det dock inte aktuellt att stanna kvar inom sporten som han sysslat med under hela sitt liv. Nu vill Henrik Lundqvist testa nya saker.

– Jag är väldigt öppen för olika saker och kommer aldrig stänga några dörrar. Just nu känner jag dock inte att jag har drivet att jobba inom hockeyn. Det finns annat jag ska undersöka i det här läget. Men med mer distans kommer jag säkert att vilja återvända till hockeyn. I någon form. Man måste ju inte jobba i en specifik klubb, det finns andra verksamheter som fortfarande har koppling till hockey.

LÄS MER: Henrik Lundqvists känslosamma hyllning på 11 september-attackens årsdag

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.