Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/26

"Henkes" tips till de unga: "Nöta, nöta och nöta"

Han är inte bara en av världens bästa målvakter. Henrik Lundqvist är även en förebild för tusentals hockeyungdomar.… – Gör ditt bästa på varje träning, säger han.

Henrik Lundqvist håller ett långt föredrag för de unga hockeyeleverna i hans hockeyskola ute på Öckerö. Fokus ligger på hans råd till alla de unga som drömmer om att bli som han själv.
– Du ska inte göra något halvdant. Man ska göra sitt bästa i skolan och på träning. Om du kör 70 procent på en träning så smittar det av sig. Sen är det viktigt att tävla med sig själv och inte andra. Att hela tiden tänka på "Hur kan jag bli bättre?", säger Lundqvist och fortsätter.
– Sen förstår jag att fester, att umgås med vänner och så lockar. Där gäller det att hitta en balans och jag är glad att jag valde hockeyn. Jag såg det inte som någon uppoffring. 

LÄS OCKSÅ: Lundqvist om familjen: "Hockeyn är fienden därhemma"

Henrik Lundqvist har under tolv år i NHL hållit världsklass och presterat på den absoluta toppnivån – mycket tack vare alla träningstimmar.
– Det handlar om att nöta, nöta och nöta. Mycket som målvakt handlar om att ta beslut, att känna igen situationer. I grund och botten handlar det om att få in det i skallen och ner i ryggmärgen så att du vet hur du ska agera.
– Sen kan man aldrig bli bekväm. Du måste vara med i skallen i varje match. Sen kan du alltid lära dig nya saker som målvakt och hela tiden utvecklas. 
– Du måste också tänka på hur du tänker. Hur går dina tankar när du gjort en bra match? Hur tänker du när det har gått dåligt? Tänk på skillnaderna där, då kan du lära dig mycket, säger Lundqvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.