Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Henrik Lundqvist i Öckerö ishall.  Bild: Meli Petersson Ellafi
Henrik Lundqvist i Öckerö ishall. Bild: Meli Petersson Ellafi

Henke Lundqvist vill inspirera ungdomar – på och vid sidan av isen

Henrik Lundqvist fick aldrig chansen att träffa någon NHL-spelare som ung.
Genom hans besök på Öckerö hoppas han kunna inspirera hockeyungdomarna.
– Om inte för själva hockeyn, så för värderingar att göra rätt för sig, säger han till GP.

25 grader och sol utomhus, men på Öckerö är det ishockey som gäller – närmare bestämt Henrik Lundqvists Goalie Camp.

Under morgonen har gruppen avhandlat ett teoripass och sedan väntar isträning. Där är det fokus på hockey, men också allt som händer runtomkring ishockeyn.

– Vi vill trycka på det hockeymässiga, men också hur man är som person. Med respekt och gemenskap. Det som gör hockey speciellt och som är roligt, mer än bara idrotten i sig. Så det är lite blandat, berättar Henrik Lundqvist.

Det är femtonde året som hockeylägret genomförs. Henrik Lundqvist har medverkat vid 14 tillfällen. Hans roll handlar just om att inspirera och komma med tips. Träningspassen är redan planerade och schemat följs även när han är med. Även om det blir en del extra frågor.

– Det är speciellt att vara här. Det är klart att det har hänt väldigt mycket för en själv under de här åren. Man ser sig själv i många, de är målinriktade och har stora drömmar. Det är spännande att få se deras driv och viljan att lära sig och bli bättre, säger Lundqvist och fortsätter:

– När jag var ung tror jag aldrig att jag träffade någon elitserie- eller NHL-spelare. Det var först när man blev äldre. Jag hoppas att jag kan inspirera. Om inte för själva hockeyn så för värderingar och att göra rätt för sig. Nu är det bara en vecka som vi håller på, men flera har varit med flera år och hör snacket om vad vi tycker är viktigt.

Varvat med hockeyträningen hinner sommarlägret ägna sig åt lite mer traditionella sommaraktiviteter. Bad, krabbfiske och fotboll avklaras också under dagarna, men ishockeyn är i fokus. Och Henrik Lundqvist såklart. Lasse Roelofsen har åkt från Tyskland för att träna med den store idolen.

Henrik Lundqvist med genomgång.. Bild: Meli Petersson Ellafi
Henrik Lundqvist med genomgång.. Bild: Meli Petersson Ellafi

– Jag är ett fan av Henrik Lundqvist och har sett att det fanns camps med honom. Förra året försökte vi åka men då var det fullt, berättar han.

Lasse är 12 år och fick deltagandet på sommarcampen i julklapp. Han har sett fram emot veckan på Öckerö länge.

– Jag har väntat sedan i jul och nu är jag här. Det bästa med veckan har varit i dag, att få träffa Henrik Lundqvist. Men det är kul att vara här också, jag får öva min engelska och det är kul att träna och spela ishockey.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.