Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Hemligheten bakom Rubins förvandling

Landets bäste målvakt finns i Frölunda HC. Men hur hittade Niklas Rubin, 25 den formen?
Svaret finns – i en väldigt ovanlig övning. Fastspänd i en målbur.

Frölunda slår Brynäs med 3–0 i Scandinavium – och det innebär samtidigt Niklas Rubins tredje nolla på fyra spelade matcher.

– Det har jag aldrig haft förut på en säsong, tror jag. Inte ens i Tingsryd, myser Kungsbackakillen.

Visst spelar försvaret med comebackande Viktor Ekbom bra framför sin keeper, men det har hänt något stort med killen i målet.

– Han har förändrat vissa saker under den här långa försäsongen som vi fick i somras. Han är tidigare på plats i målet, han är säkrare i sina förflyttningar, han är numera en målvakt som både kan spela ett positionsspel och vara tät – och samtidigt göra de här avgörande räddningarna med handskarna. Han har byggt på sitt spel det sista året – och jag är glad för att han får betalt för det så här tidigt, säger coach Roger Rönnberg.

17,5 procent blev noll för Brynäs

Brynäs kom till Göteborg med landets bästa skottprocent – med mål på 17,5 procent av alla skott som skjuts mot mål.

Bortalaget sköt 19 stycken den här kvällen, men alla fastnade på Niklas Rubin – som efter fyra spelade matcher har fixat tre nollor och har ett målsnitt på makalöst låga 0,75 mål per match emot sig.

Hemligheten bakom förvandlingen ligger till stor del i ett gummiband. Ett gummiband har nämligen fått upp Niklas Rubin från en mer sittande spelstil till en stående.

– Vi har jobbat mycket med min grundställning när jag sitter på isen på knä. Då ska vi få upp min höft, så jag blir rörligare, får upp min blick, blir snabbare och tar mig vidare till andra situationer, berättar Niklas Rubin.

Var kommer gummibandet in i förvandlingen?

– Under hela sommarträningen har jag och målvaktstränaren Kristoffer Martin varit på is två gånger i veckan. Vi har modifierat en massa och haft ett gummiband på överkroppen. Det har han satt fast i målburen, så att jag har kommit upp med kroppen, avslöjar Rubin.

Hur ska tränarna kunna peta dig när du håller nollan i match efter match?

– Jag vet inte! Min uppgift är att göra det så svårt som möjligt och så jobbigt som möjligt för dem att plocka bort mig, ler Rubin.

Kopiera

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.