Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

Hattrick av Norlinder när Frölunda krossade Malmö

Är det backarnas säsong i Frölunda? Ja, kanske det. Nye talangen Mattias Norlinder, 20, fixade i alla fall hattrick när Malmö krossades med 8–3 i Frölundaborg.
– Jag känner att det börjar sätta sig mer och mer. Men det är inte hundraprocentigt än, lovar backen.

Frölunda har bytt ut i stort sett hela sin backbesättning inför den här säsongen. Det är talang varvat med rutinerad spets – och sportchef Fredrik Sjöström har tillsammans med coach Roger Rönnberg byggt ett lag som inte ska brista bakåt.

Allra mest på försäongen glänser unga talangtrion Mattias Norlinder, Jesper Sellgren och Filip Johansson.

– Alltså, folk som inte är i branschen eller ligan förstår nog inte riktigt vilka fantastiska förvärv det är – om vi ser till deras kunskap och deras chans att utvecklas. För alla tre utvecklas varje dag också. De är grymma, berömmer huvudcoach Roger Rönnberg.

En som är extra spännande är Mattias Norlinder, talangen som plockades från Modo Hockey. Kramforskillen är draftad av Montreal Canadiens som nummer 64 i den tredje rundan och har kommit till Göteborg för att ta de sista skären mot NHL.

Backen berättade i en intervju i våras att han pratade med ”alla” i föreningen innan han skrev på.

Mot Malmö sköt Norlinder sina första mål med en indian på bröstet.

Först ett läckert dragskott i krysset, sedan ett mer turligt skott som gästernas keeper Oscar Alsenfelt garanterat vill ha igen.

– Jag trodde han hade den i plocken, så ingen fattade nog att den gick in, erkänner Norlinder.

Däremellan hade Filip Johansson, också ung backtalang, hunnit med sitt första mål för Frölunda. Även han sköt igenom Alsenfelt. Fagersta AIK-talangen är även han draftad, valdes i förstarundan som nummer 24 av Minnesota Wild.

I andra perioden skottade Johansson så bra att Joel Mustonen bara behövde styra in pucken framför mål. 4–1 där – och två nya och unga backar bakom alla målen.

Men det blev mer.

Först fixade Mats Rosseli Olsen och Nicklas Lasu både femman och sexan – innan Mattias Norlinder såg till att ordna ett hattrick.

Backen följde med upp i anfallet och avslutade iskallt bakom Oscar Alsenfelt.

– Mmm. Jag känner att det börjar sätta sig mer och mer. Men det är inte hundraprocentigt än, det kan jag absolut inte säga ...

Jo, du tappade en puck på blå – som gav friläge mot Johan Mattsson?

– Jotack, det är det som är i skallen just nu. Jag fick lov att tacka Mattsson, ler Mattias Norlinder.

Han fortsätter.

– Vi gör en bra match. Hade riktigt bra press-spel – och vinner tillbaka puckarna. Och så gör vi mål på våra lägen. Det är lite flytstudsar också, haha.

Norlinder ska följa med upp anfall, men det är han inte ensam om.

– Vi har surrat om det, att alla backar ska med när vi kan. För att få spelvändningar. Vi tävlar och tränar med varandra varje dag. Jag ser de andras utveckling – och blir taggad själv på att utvecklas.

Han är dock inte grön på alla Frölundas tester i gymmet.

– Det är klart det varit annorlunda. Men det skulle det också vara, när jag väl kom hit. Det har varit hårdare – och mer mängd. Men jag tycker att det funkat skitbra, säger Norlinder.

En viktigt bit saknas dock – cyklingen som mäter syreupptagningsförmågan.

– Den klarade jag inte. Vi ska ha 60 för att vara godkända – och jag kom bara upp i 58. Så nu får jag sitta och cykla efter träningen en del. Vi är några stycken som kört lite extra, erkänner Norlinder.

Matchen var bitvis grinig, nästan av slutspelskaraktär. Trots att det är i slutet av augusti.

Adam Brodecki fick utgå efter en tackling från Frölundas Nicklas Lasu, som träffade med bröstet mot Malmö-spelarens huvud.

Även backen Viktor Ekbom tvingades utgå efter en armbåge mot huvudet av Eric Engstrand– och i slutet av andra perioden tacklade Malmös kapten Oliver Lauridsen så fult att han drog på sig två plus tio minuter för checking to the head. Stefan Elliott klarade sig dock bra – och kom tillbaka i spel.

– Det här var en bra match. Det var mer känslor, mer närkamper, mer riktig hockey. Därför är det extra kul att vi kan spela så pass bra, säger coach Roger Rönnberg.

Även Simon Hjalmarsson utgick från matchen – med sjukdom.

Till slut blev det 8–3, sedan Max Friberg i numerärt överläge petat in Frölundas åttonde mål för kvällen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.