Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hatas för sitt kön - nästan varje sändning

Lena Sundqvist blev historisk när hon som första kvinna någonsin började kommentera SHL i tv förra året. Nu berättar hon om hatet det genererar. – Jag får näthat efter nästan varje sändning.

Det var i oktober förra året som Lena Sundqvist för första gången - och som första kvinna - kommenterade en SHL-match. Sedan dess har det blivit många fler - liksom de hatiska kommentarerna.
– Det är många som inte ens nämner något om min prestation, de flesta kritiserar mig för att jag är kvinna och jobbar med det här. Det har hänt att kolleger slutat för att de inte orkar med hatet de fått i den här branschen, säger Sundqvist i en intervju med Expressen.

Hon berättar att hon till och med tänkte till en extra gång innan hon tackade ja till jobbet som kommentator - just på grund av risken att bli hatad för sitt kön.
– Jag visste ju att det skulle bli en mer utsatt roll i och med att min roll skulle bli historisk, samtidigt som det är ett annat genomslag i tv än vad det är i radio. Jag fick ställa mig själv frågan; "Kommer det vara värt det"?

Hatet kommer oftast på Twitter eller via direktmeddelanden på facebook, berättar Sundqvist. Med tiden har hon lärt sig att hantera det och att inte ta det personligt - samtidigt som hon betonar att ingen ska behöva lära sig att leva med hat.

En av många kommentarer på Twitter lyder:
"Kvinnor som Lena ska vara i köket med hennes gris-skratt. Totalt felplacerad idiot."

En annan skriver att Sundqvist "slickat röv för att få sitta studion".

Det kommer dock inte få henne att tystna.
– Jag minns någon som frågade vem som kunde sätta silvertejp över min mun för att få tyst på mig. Man får lära sig att förstå att det inte handlar om en själv och bara lyssna på kritik som faktiskt kommer från folk som kan det man gör, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.