Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

"Hans namn kommer bara bli större och större och större"

Frölundas Rasmus Dahlin är en talang utöver det vanliga. Trots att han bara är 17 år gammal pratas det om honom i hela hockeyvärlden. Nu är ett av Nordamerikas största sportprogram, "Hockey Night in Canada", på plats i Göteborg för att ta reda på mer om supertalangen. – Hans namn kommer bara blir större och större och större, säger Alex Blair från programmet.

Att Kanada och hockey är två komponenter som går hand i hand är inget nytt. Landet är hockeytokigt och sedan 60 år tillbaka har programmet "Hockey Night in Canada" samlat befolkningen framför tv:n på lördagskvällarna. 

– Det är en av de mest ikoniska sakerna med Kanada. Som kanadensare tänker du på det när du tänker på Kanada. Förutom lönnlöv, bävrar och lönnsirap är ”Hockey night in Canada” väldigt starkt förknippat med Kanada. Nu för tiden kan man se hockey många dagar i veckan men lördagar är fortfarande väldigt speciellt för många människor i Kanada, säger Alex Blair som är producent på programmet.

Hyllar Frölunda

Varje sommar ger sig programmet ut i världen för att göra långa reportage som sedan sänds under säsongen. Nu har turen kommit till Göteborg och Frölunda. Klubben som fått fram många spelare till NHL under åren har ett gott rykte på andra sidan Atlanten.

– Jag tror att hockeypersoner i NHL ser Frölunda som en klubb med mycket historia och en klubb som haft mycket framgång med att få fram spelare, säger Blair. 

"Viskas om hans namn i Nordamerika"

Framförallt är programmet här för att ta en närmare titt på en viss supertalang vid namn Rasmus Dahlin. Hans framfart i SHL och Tre Kronor-debut har gett eko över hela hockeyvärlden.

– Den största anledningen till att vi är här är för att ta reda på vem han är, ta reda på hur han är och var han växte upp. Det började viskas om hans namn i Nordamerika den här säsongen. Det har också varit mycket snack om att han skulle gått i årets draft om han bara varit äldre. Och förmodligen hade han också gått tidigt. 

Hur bra tror du han kan bli?

– Det är mycket spännande och förväntansfullt att se vad han kan bli för en spelare i framtiden. När jag säger det så har de flesta i Kanada sett väldigt lite av Dahlin. De såg honom lite i förra årets junior-VM. Hans mål mot Skellefteå förra säsongen har också många sett.  Vi tror att i takt med att vi närmar oss nästa års draft kommer hans namn bara blir större och större och större.

"Hockey night in Canada" kommer efter Göteborgsbesöket att åka till Lidköping, där Dahlin ursprungligen kommer ifrån. Men först tog de ett snack med GP:s hockeykrönikör Johan Rylander. 

– Det visar hur stor Rasmus Dahlin är när till och med "Hockey night in Canada" kommer till Göteborg och Lidköping för att göra ett reportage om honom, säger Rylander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.