Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mats Grauers, Frölundas ordförande.

Högre hyra kan bli tufft för Frölunda

Frölunda välkomnar de åtta byggherrarnas vilja att satsa på en multiarena – men flaggar samtidigt för att klubben inte kan bidra mycket mer ekonomiskt. - Vi betalar redan cirka 13 miljoner kronor i hyra årligen för Scandinavium, där någonstans går vår smärtgräns, säger ordföranden Mats Grauers till GP.

Han öppnar dock för att en ny arena har större publikkapacitet än Scandinavium och att det kan ge Frölunda HC större ekonomiska muskler – och därmed ökad betalningsförmåga.
- Enligt vad jag hört kan en arena av den typ som diskuteras ta en hockeypublik på runt 16 000 personer. Det är cirka 4 000 mer än vad vi max kan ta in i dag. Kan vi öka totalsiffran och framför allt får upp vårt snitt som i dag ligger runt 9 000 - 10 0000 per match, så har vi förstås möjlighet att bidra med mer, säger han.

Ökar marknadsvärdet

På frågan om det inte är rimligt att en sprillans ny anläggning på en av stans mest attraktiva tomter ökar marknadsvärdet – och därmed hyran, svarar Mats Grauers:
- Så är det förstås. Samtidigt finns en gräns för hur mycket vi som förening klarar av, vi är redan den klubb som har högst hyra i SHL, säger han.
Samtidigt är Frölunda den klubb som har störst publik.
- Det stämmer, vår verksamhet drar runt 350 000 personer om året. Rätt hanterat med hotell, restauranger och olika arrangemang kan det förstås generera betydligt fler personer – och mer pengar, det har alla inblandade i ett så här stort och samverkande projekt nytta av, säger han.

GP avslöjade planerna

Projektet är det som GP avslöjat – ett konsortium bestående av åtta stora bolag kopplade till byggbranschen som är berett att ta fram de miljarder som krävs för att finansiera multiarenan.
Den lilla haken är att man vill att kommunen ska släppa till det exklusiva och obebyggda markområde som finnas mellan Valhalla och Ullevi.
Där vill man bygga de bostäder, affärer, hotell och restauranger som i sin tur ska finansiera arenabygget. 

Fått löpande information

Mats Grauers medger att han som Frölundas ordförande fått löpande information om projektet.
- Det har varit information där vi i vår tur har kunnat svara med vår specialkompetens, om vad vi tror krävs för att arenan ska bli så bra som möjligt sett från vårt perspektiv, säger han och fortsätter:
 - Jag tror väldigt mycket på ett gemensamt projekt där flera aktörer har samma mål. Det kommer att gynna Göteborg och det kommer att gynna Göteborgarna.

Besked - helst i går

Först till sommaren avser bolagsgruppen presentera detaljer kring projektet och några månader senare väntas kommunen presentera sin utredning kring en ny arena.
Mats Grauers och Frölunda vill ha besked så fort som möjligt.
Helst i går.
-  Den politiska så kallade snabbutredningen hade gärna fått gå lite snabbare. Samtidigt måste förstås den demokratiska processen ta den tid den tar. Det lär krävas en och annan diskussion innan spaden kan sättas i jorden, säger Mats Grauers.    

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.