Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Här koras Frölundas starkaste

Frölunda spurtar inför semestern – med att kora lagets allra starkaste spelare. Men vinnaren får vi vänta på.

"Faaaan också!"
Svordomen studsar mot Frölundaborg och ryggbältet kastas i backen med all kraft. Max Friberg får inte upp det 250 kilo tunga däcket en fjärde gång och blir riktigt förbannad när Frölunda bryter av träningen med att kora lagets starkaste spelare.
– Vinnarskalle, myser Roger Rönnberg med ett leende.
Rodd, watt-cykel, marklyft och agilitybana är fyra av grenarna som plågar spelarna den här dagen.

17-åringen Rasmus Dahlin må vara långt från färdig muskelmässigt, men har under året fått ordning på den kost han tidigare slarvade med. I kombination med den tuffa träningen har han ökat från 70 kilo i augusti till 83 just nu.
– Och när serien startar är målet att jag ska vara på 85 kilo, berättar talangen.
Och apropå vinnarskalle: Dahlin ger sig inte med däcket som väger ett kvarts ton.
Han vänder till slut runt det fyra gånger.

Vissa spelare deltar inte i tävlingen. Lias Andersson (New York Rangers), Filip Westerlund (Arizona Coyotes) och Kristoffer Gunnarsson (Vancouver Canucks) är på utvecklingscamp med de NHL-lag som de nyss har draftats för. Andra, som Joel Lundqvist, slickar såren efter VM på en träningscykel.
– Gunnarsson hade vunnit det här lätt om han varit med. Han kan springa och lyfta, han är bäst tränad. Han är färdig i kroppen. Om jag var Vancouver hade jag tagit över honom för AHL-spel direkt, säger backcoachen Pär Johansson.

"Till toppen av Göteborg"

En nästan två kilometers löprunda får avsluta dagen – och på slutet tornar den branta Bragebacken i Slottsskogen upp sig.
– Om vi ska ta oss till toppen av Europa måste vi klara av att ta oss till toppen av Göteborg, skrockar coach Roger Rönnberg och älgar uppför den gamla backhopparbacken.
En stund senare – eller rättare sagt sju minuter och 36 sekunder senare – tar Max Friberg ordentlig revansch. Han är först uppför och kastar sig halvdöd ner på toppen.
– Det har varit riktigt roligt att se er! Ni har verkligen tävlat, berömmer Rönnberg.

Nästa vecka startar den semester som pågår till den 31 juli – om du inte är NHL-draftad, vill säga. Som Jacob Peterson, HC Lidköpingskillen som tingades av Dallas Stars förra veckan.
– Jag ska åka över på camp nästa vecka. Det blir en jäkla push, berättar han.
Sebastian Stålberg, som länge är med och tävlar om totaltiteln som Frölundas starkaste, åker i sin tur till Kroatien med sin kärlek.
– Efter en vecka så börjar det krypa i kroppen. Då vill man träna igen. Det går ju inte att komma tillbaka i augusti och ha tappat i syreupptagningstestet ...
Dick Axelsson, kanske inte de mest träningsvillige frölundaiten genom tiderna, brukade säga att han "aldrig sett någon bänkpressa ett skott upp i krysset" ...
– ... men det kan aldrig skada en hockeyspelare att vara vältränad, svarar Pär Johansson, backcoach.

Vem som vann? Det svaret kommer senare, när alla tester har räknats samman. En kvalificerad gissning är Christoffer Ehn, som tillsammans med Victor Olofsson har boxats hos förre proffset Johan Thorbjörnsson för att hitta tuffhet. 

Roger Rönnbergs förhandsvinnare John Nyberg är länge med i toppen, men kastar in handduken med ett krånglande knä under sista löpgrenen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.