Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här blir NHL-talangen fotbollsmålvakt

Det var celebert besök i mål när Frölundas J20 och J18-lag mötte varandra i en traditionell fotbollsmatch på Bravida Arena, NHL-meriterade Anton Blidh stod för ett gästspel när han ställde sig i mål hos de äldre grabbarna.

– Det här är ju förjäkla tråkigt, jag behöver ju inte göra någonting... jag önskar jag fick vara målvakt i ett sämre lag så jag fick jobba mer, säger Anton Blidh med ett leende på läpparna när GP går bakom målet han vaktar under matchen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Var du målvakt när du spelade tidigare?

– Nej. Jag brukar vara forward, men de behövde väl en stabil keeper.

Talande för hur lite Mölnlycke-grabben hade att göra när Frölundas J20-lag, som Blidh gästspelade i, slog J18-laget med överlägsna 7-1 var när han i väntan på motståndarna stod och trixade med en egen boll i straffområdet.

Anton Blidh har precis kommit hem till Göteborg efter en lång säsong i Nordamerika. Där han mestadels spelat för AHL-laget Providence Bruins, men också gjort NHL-debut när han fick spela 19 matcher för Boston Bruins.

Nu väntar en skön vistelse i hemstaden innan det är dags för allvar igen för den 22-åriga forwarden.

– Det har varit en lång säsong, så det är verkligen skönt att vara hemma och ladda batterierna igen, säger Blidh när GP sitter med honom efter matchen.

Var det självklart att tacka ja till att spela den här matchen?

– Jo men man har ju tillhört Frölundas juniorer länge, så när jag fick frågan var det givet att tacka ja.

Gjorde sin NHL-debut mot stortalangen

Anton Blidh har gått hela vägen genom Frölundas talangfabrik och 2013 valde Boston Bruins att lägga sitt val i draftens sjätte runda på killen med Härryda HC som moderklubb. Fyra år senare kom NHL-debuten.

– Jo men det var riktigt skoj! Det var inget jag hade på känn, men så kom de och sa att jag ska ska spela i NHL. Första matchen var borta mot Buffalo och jag var riktigt nervös när vi värmde upp, men det var bara kul när jag väl fick mitt första byte.

De flesta som spelat i NHL kan berätta om ett ögonblick då man insåg att man faktiskt tagit sig till världens bästa hockeyliga. För Blidh var det när han skulle ställa upp en av ligans största talanger.

– Det var när jag ställde upp för tekning mot han Jack Eichel (valdes som tvåa totalt i draften 2015), det var riktigt häftigt.

"Jag kanske inte ska säga det..."

Säsongen bjöd på ännu en höjdpunkt för forwarden som mot New York Islanders fick göra sitt första NHL-mål någonsin, med en viss tur enligt honom själv.

– Jag kanske inte ska säga det, men det kanske mer var en passning som styrdes in via backen, skrattar han och berättar att pucken finns sparad på en hylla hemma.

Hur mycket blodad tand har du fått inför nästa säsong då?

– Grymt alltså... det ger ju extra energi till att träna ännu hårdare. Det är ju inte dåligt att vara i AHL, men det är i NHL man vill vara alltså.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.