Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

NHL-karriären fortsätter för Henrik Lundqvist – hos New York Rangers rival Washington Capitals. Bild: JOEL MARKLUND

Här är Henrik Lundqvists klubb i jakten på Stanley Cup

Jakten på Stanley Cup fortsätter för Henrik Lundqvist, 38. Målvaktsstjärnan har skrivit på för Washington Capitals. Kontraktet är skrivet på ett år – och ger 1,5 miljoner dollar.
– En ny resa startar med ett mål i åtanke. Jag är verkligen upphetsad och tacksam för möjligheten med Capitals, textar Henrik själv på Twitter.

"Jag känner att jag har det i mig, att köra några år till där borta. Det vet jag! Sedan är frågan vilken situation det blir i. Att saker och ting blir som det alltid varit, så funkar det inte. Jag får vara inställd på att det förändras med tiden",

Orden är Henrik Lundqvists – och han sa dem till GP i somras när formen till Stanley Cup-slutspelet slipades i Slottsskogsrinken i Göteborg.

Det har runnit en del vatten i Hudsonfloden i New York sedan dess.

Rangers var chanslöst i slutspelet, förlorade mot Carolina Hurricanes – och den 30 september meddelade klubben att Henrik Lundqvist köps ut från det återstående året av kontraktet.

Där och då startade spekulationerna rejält.

Vilken blir nästa destination i NHL – om det ens blir någon?

– Det är inte så lätt för en utomstående att sitta och gissa på saker och ting. Han är 38 år ung och känner sig fräsch. Jag hoppas att det finns hockey kvar i honom, sa tvillingbrorsan Joel i Frölunda HC för en dryg vecka sedan.

”Lundqvist – ett väldigt perfekt alternativ”

För några dagar sedan klev Washington Capitals, mästare 2018, fram som den stora intressenten till Henrik Lundqvists signatur på ett kontrakt.

– Vi letar efter en veteran som kan vara backup-målvakt åt oss. Henrik Lundqvist är ett väldigt perfekt alternativ, sa Capitals general manager Brian MacLellan till Washington Post.

Den rollen hade Lundqvist under det sista året i Rangers – och han trivdes inte alltid med det.

Han vill ju spela, inte sitta och titta på.

– Jag tror att jag funderat otroligt mycket på min situation. Jag gick genom en period med nåt som jag aldrig tidigare upplevt i min karriär. Min roll förändrades så drastiskt, så snabbt. Och om du är en tävlingsmänniska som vill spela, som vill leverera … och nöjer dig med att sitta på bänken, ja – då vet jag inte om du är på rätt plats. Sedan får du göra det bästa av det, vara positiv och stöttande – och det försökte jag. Så gott jag kunde, berättade Henrik i somras.

Nu kommer Lundqvist få en liknande roll i Washington Capitals, där 23-årige ryssen Ilja Samsonov är förstavalet när och om NHL-säsongen startar som planerat den 1 januari 2021.

Fast skillnaden den här gången är enkel:

Han vet om förutsättningarna på ett annat sätt.

Henrik Lundqvist lämnar New York – och flyttar till NHL-klubben Washington Capitals. Bild: JOEL MARKLUND
Henrik Lundqvist lämnar New York – och flyttar till NHL-klubben Washington Capitals. Bild: JOEL MARKLUND

Lundqvist själv hintade för några dagar sedan om att det skulle kunna bli just Washington Capitals.

Klubben har ju en hashtagg på nätet med ALLCAPS ... bara stora bokstäver – och när den 38-årige målvaktsikonen avslutade en tweet så använde han stora bokstäver i ordet WIN.

Genomtänkt – eller inte? Tweeten skapade i alla fall både förväntan och spekulation – och när transferfönstret för alla klubblösa öppnade under fredagskvällen svensk tid ... ja, då dröjde det inte länge innan nyheten bekräftades från olika källor i Nordamerika.

En stund senare gick även klubben Capitals ut med nyheten.

Kontraktet med Capitals är skrivet över en säsong – och ger Henrik Lundqvist 1,5 miljoner dollar från Washington. Resterande tre miljoner dollar har han redan fått när New York Rangers köpte ut honom – och därmed når målvakten upp till sin planerade lön på 4,5 miljoner dollar.

Det är drygt 39,6 miljoner svenska kronor – och en chans att vinna den där titeln som han saknar i hockeykarriären.

I Capitals finns ju exempelvis ryske storstjärnan Alexander Ovetjkin, den spelare som under NHL-karriären gjort allra flest mål på Lundqvist – plus svenske Nicklas Bäckström, som spelat fram till merparten av ryssens mål i NHL.

Och Henrik själv verkade riktigt nöjd med möjligheten i Capitals när han tweetade senare under kvällen.

– En ny resa startar med ett mål i åtanke. Jag är verkligen upphetsad och tacksam för möjligheten med Capitals, skrev Lundqvist.

I och med att ryssen Samsonov spelar med nummer 30 på tröjan så kommer Henrik Lundqvist att spela med nummer 35 i Capitals. Det är samma nummer som han vann två titlar med i Frölunda HC – så cirkeln sluts på något vis.

I och med bytet till Capitals slipper familjen Lundqvist flytta från bostaden i Tribeca på Manhattan. Då flygresan mellan New York och Washington är bara är runt en timme kan frun Therese kan jobba vidare med välgörenhetsorganisationen Henrik Lundqvist Foundation i New York – och döttrarna Charlise och Juli kan gå kvar i skola på Manhattan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.