Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Guy Lafleur död – 70 år gammal

Hockeylegendaren Guy Lafleur är död.
Kanadensaren som var en del av Montreal Canadiens storhetstid blev 70 år gammal.
– Av spelare som spelar i dag kanske det finns två, tre spelare som kan uppvisa en sådan status, säger tidigare lagkamraten Mats Näslund till Hockeysverige.

Guy Lafleur är kanske en av de mest ikoniska hockeyspelarna från 70-talet. Den spelskicklige högerforwarden blev en stor favorit hos många och växte ut till att bli en av Montreal Canadiens främsta spelare genom tiderna.

Lafleur var en poängspruta av sällan skådat slag och var en stor del av den fransk-kanadensiska klubbens storhets tid – då man vann fem Stanley Cup-titlar på sex säsonger.

Med sina 1 246 poäng i Montreal är ”The Flower” eller ”Le Démon Blond”, som han kallades, än i dag klubbens främsta poänggörare genom tiderna – och lär förbli det en lång tid framöver.

Under sin tid i organisationen vann han även NHL:s poängliga tre gånger, skytteligan en gång och blev utsedd till ligans mest värdefulle spelare vid två tillfällen.

Totalt gjorde han 14 säsonger i Montreal Canadiens fram till 1985. Då klubben valde att pensionera hans tröjnummer 10.

Efter tiden i Montreal spelade inte Lafleur på tre år och under sitt spelavbrott hann han bli invald i hockeyns Hall of Fame 1988.

Fakta: Guy Lafleur

Född: 1951 i Thurso, Quebec, Kanada.

Smeknamn: ”The Flower” eller ”Le Démon Blond”

Position: Högerforward

Draftad: Valdes som etta av Montreal Canadiens 1971

Klubbar: Montreal Canadiens, New York Rangers och Québec Nordiques

Meriter: Fem Stanley Cup-titlar, vann NHL:s poängliga tre gånger, skytteligan en gång, utsågs till ligans mest värdefulle spelare två gånger, blev utsedd till Stanley Cup-slutspelets mest värdefulle spelare en gång och vann Kanada cup 1977.

Guy Lafleur död – 70 år gammal

Samma år skrev han på för New York Rangers. Väl där blev det en säsong innan han avslutade sin karriär med två säsonger för Québec Nordiques 1991. Sammanlagt blev det 1 353 poäng i världens bästa hockeyliga, vilket placerar honom på plats 29 genom tiderna.

Under fredagen kom det tragiska beskedet att Guy Lafleur dött 70 år gammal.

– Vi är förkrossade över nyheten om Guy Lafleurs bortgång. Alla i Canadiens organisation är ledsna över hans död, säger klubbens ägare Geoff Molson på klubbens hemsida.

Han fortsätter:

– Guy Lafleur hade en exceptionell karriär och var alltid enkel, tillgänglig för ”Habs” (Canadiens smeknamn) och fansen i Quebec, Kanada och runtom i världen. Under hela sin karriär fick han oss att känna stunder av kollektiv stolthet. Han var en av de bästa spelarna i vår organisation och blev en extraordinär ambassadör för vår sport.

Svenske NHL-legendaren Mats Näslund, som spelade tillsammans med Lafleur i Montreal, hyllar kanadensaren efter dödsbeskedet.

– När jag kom över var fortfarande hans status i ligan hög. Det var (Wayne) Gretzky, Bobby Orr… Alltså den statusen. Av spelare som spelar i dag kanske det finns två, tre spelare som kan uppvisa en sådan status. Han var den störste Montreal hade och som fransktalande var han extra stor där, säger Näslund till Hockeysverige.

I skrivande stund är det inte fastslaget exakt vad han dött av, men sedan några år tillbaka har legendaren varit sjuk i lungcancer.

LÄS OCKSÅ: Mike Bossy död 65 år gammal

LÄS OCKSÅ: Ovetjkins rekord – lika med Gretzky och Bossy

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.