Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Gustafsson tillbaka i Tre Kronor: "Klart jag är med"

Noll spelare från Frölunda i Tre Kronor har plötsligt blivit tre. – Landslaget är alltid en belöning, säger målvakten Johan Gustafsson.

Det var över tre år sedan Frölundas målvakt senast spelade i hockeyns finaste landslag. Den gången var Johan Gustafsson tredjekeeper i VM – och på väg ut mot äventyr i Nordamerika.
Men tiden i Minnesota Wilds organisation blev ingen hit – och efter bland annat ett besök i Alaska vände Gustafsson hem för att vara tänkt etta i Frölunda HC.
– Det tog ett tag att hitta spelet, hitta tillbaka i tajmingen, ny liga, nytt ställe, nytt lag. Det var mycket som var tvunget att falla på plats innan det skulle stämma på isen. Jag lyckades få ihop det efter jul, säger Johan.
Minst sagt. 
Säsongen slutade på Götaplatsen, för när Lasse Johansson gick sönder i slutspelet kom "JG" in och stängde igen.
– Och det självförtroendet har jag tagit med mig in i den här säsongen. Mycket handlar om självförtroende för mig ...
På 19 spelade matcher har Gustafsson ett insläppt snitt på 1.95 mål och 92.6 i räddningsprocent – och när förbundskapten Rikard Grönborg ringde fanns det ingen tvekan om svaret.
– Att vara med i landslaget är det jag kämpar för. Det är en bonus och belöning för saker som jag gjort. När de ringer och frågar är det inget att snacka om. Det är klart jag är med, säger "JG".

 

Även Henrik Tömmernes och Johan Sundström har fått plats i Channel One Cup, när exempelvis förra frölundaiten Oscar Fantenberg drabbats av ett infekterat sår på foten.
Är det viktigt att synas i Tre Kronor för att få chansen där borta igen?
– Det gör ju absolut chanserna större, säger backen Tömmernes.
Och att Frölunda gått från noll till tre spelare i landslaget på bara några timmar stör inte Roger Rönnberg.
– Jag tycker faktiskt att det är härligt med spelare som tycker landslaget är viktigt. Det funkar som drivkraft för spelarna, säger Rönnberg.
Men ställer det inte till det för era träningsplaner?
– Vi kommer att bedriva bra verksamhet ändå – samt att våra spelare bara spelar två landskamper, klargör coachen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.