Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Guldmålvakten om NHL-flytten: "Ett äventyr"

Snart 29 år – och nyskrivet kontrakt med Chicago Blackhawks. – Det kan ta lite tid – och det har det gjort för mig, säger Frölundas senaste NHL-export.

Det var inte många som trodde på Frölundas målvaktssatsning när Roger Rönnberg tog över klubben för tre säsonger sedan. Linus Fernström i par med nye Lasse Johansson från allsvenska Västerås? 

Alldeles för svagt. I alla fall för att tillfredsställa fansen.

– Ett första år är aldrig lätt, men det kändes som jag växte in i det, minns Lasse.

Och under Kristoffer Martins målvaktsträning, en nödvändig höftoperation och en bättre tränad bål har målvakten från Avesta utvecklats säsong för säsong. När Lasse Johansson efter guldavslutningen utsågs till SHL:s bäste, tja ... då kunde inte NHL:s bästa klubb blunda länge.

Frölundas keeper erbjöds ett envägskontrakt. Det betyder samma lön under utbildning i farmarlaget Rockford Icehogs som i NHL-laget Blackhawks från Chicago.

– Det har varit spännande dagar. Och det blir riktigt roligt att åka över och prova på. Ett äventyr, säger Lasse nöjt.

Han är fortfarande inte återställd i knäskadan från slutspelet. Ledbandet är lite uttänjt – och det väntar en månad av försiktigare rehabträning innan det är dags att köra för fullt.

– Jag tar det lite lugnt, men det blir bättre hela tiden. Det är inte så farligt uttänjt, det handlar bara om smärta och att ta hand om det när det läker ihop. Vila och gå med knäskydd, säger Lasse.

Han får chansen i NHL när han fyllt 29 år.

– Du visar att du behöver inte vara 20 eller 21 som alla andra grabbar i Frölunda är när de drar över. Det kan ta lite tid – och det har det gjort för mig. Samtidigt har jag gjort framsteg under i fall de fem senaste åren. Jag hoppas kunna fortsätta med det fem år framåt också, säger Lasse, som livnärt sig på hockeyn sedan han var 20 år.

– Jag har jobbat med små mål och med större mål. Det större har alltid varit att åka över och prova på – och nu när jag får göra det med Chicago blir det jätteroligt. 

Kontraktet är på ett år – och som sagt envägs.

– Det är ett bevis på att Chicago tror på mig. Jag vet att klubben hade tre målvakter med envägskontrakt förra säsongen, så det blir bra konkurrens. Jag ska försöka utmana och bli bättre ... 

Förutom Lasse har även Skellefteås forward Martin Lundberg skrivit på – och sedan tidigare finns Frölundabekanta backarna Erik Gustafsson och Viktor Svedberg där tillsammans med David Rundblad, Niklas Hjalmarsson och Marcus Krüger.

– Jag har bara varit i USA en gång förut och det är ett läckert land. Dessutom är det många svenskar i Chicagos organisation ... så det kommer bli oerhört spännande, säger Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.