Guldhjälten ska ta plats i NHL: "Det finns inget att tveka på"

Oscar Fantenberg var en av huvudrollsinnehavarna när Frölunda tog sitt senaste SM-guld, två år senare packar 25-åringen väskan och testar lyckan i Nordamerika. – Det är ju jävligt kul alltså.

ANNONS
|

Ljungbygrabbens väg till Nordamerika har inte varit av den spikraka typen. Det blev aldrig något spel i TV-pucken, han blev heller aldrig uttagen till något JVM och när NHL-lagen skulle drafta sina talanger ropades aldrig "Oscar Fantenberg" ut.

Men under tisdagen bär det av, det är dådet gäller. Den 25 år gamla backen från Ljungby ska få chansen alla hockeyspelare drömmer om, chansen att ta en plats i NHL och Los Angeles Kings.

– Det är ju inte så att man har känt på sig att den här dagen skulle komma, det vet man ju aldrig. Det är ju tillfälligheter och spelar man bra så får man till slut chansen. Samtidigt har jag hört sedan SM-guldet med Frölunda att det funnits ett intresse, men inget konkret.

ANNONS

KHL var vägen till Nordamerika

Efter guldfirandet på Götaplatsen tillsammans med Frölunda bar det av till KHL, Ryssland och HK Sochi. Ett beslut som ett år senare verkar ha lönat sig.

– Det var lärorikt, man fick lite mer kött på benen. Man fick ju ta hand om sig själv på ett helt annat sätt än vad man fått göra hemma i Sverige. Det är ju ganska tryggt att vara här hemma med språket, släkten och vänner. I Sochi var man lite mer ensam, men det var verkligen en lärorik period.

– Man hade ju en annan sorts mentalitet där. Ena dagen kunde du behandlas som du var bäst i laget och få high fives, men andra dagen kunde det kännas som om du skulle få kicken.

Var steget till KHL vad som till slut gav dig ditt NHL-kontrakt?

– Ja det skulle jag säga, jag blev lite mer mogen och ansvarsfull. Du känner dig ganska ensam där och jag tror det är en ganska bra erfarenhet när man åker över till NHL. Det är ju många unga och lovande som åker direkt från SHL och inser att det är "business" direkt. Det är klart att det var rätt steg i riktningen, jag ångrar det verkligen inte.

ANNONS

"Det finns inget att tveka på"

Fantenberg har kontrakt på ett år med Los Angeles Kings och på torsdag börjar kampen om att ta plats i NHL-laget.

– Det är klart att det blir tufft, det går inte att åka dit och känna på grejerna första dagarna. Nu är det full fart och bara gasa direkt.Men det är ju jävligt kul alltså, det är ju dit man vill. Man har velat dit sen man var en lite pojk, nu har jag fått chansen och då gäller det att ta tillvara på den så gott som möjligt.

Trots att det är mycket som står på spel är det inte mycket nerver inför äventyret. Fantenberg har nämligen redan varit och hälsat på laget tidigare under sommaren. Däremot är han målmedveten,för med tanke på kontraktslängden är det i princip nu eller aldrig som gäller.

– Jag har ett år på mig att bevisa att jag kan klara av det. Är du 18-19 så kanske du har två år på dig att vänja dig. Men nu är inte jag 18, så det finns inget att tveka på, det är nu det gäller och då är det bara att gasa och köra.

Oscar Fantenberg:

Född: 1991 i Ljungby.

Moderklubb: IF Troja-Ljungby.

Tidigare klubbar: IF Troja-Ljungby, HV71, IK Oskarshamn, Frölunda och HK Sochi.

SHL-matcher: 216 där han gjort 61 (14 + 47) poäng.

Främsta meriter: Vinst i CHL och SM-guld med Frölunda 2016.

ANNONS