Guldhjälten om mobbningen: "Fått utstå en hel del"

Linus Söderström, 20, ledde HV71 till SM-guld i våras. Nu berättar han om diagnosen aspergers/adhd som gjort honom till den han är – samt fått honom att bli mobbad. – Man har fått utstå en hel del, säger han i Nyhetsmorgon i TV4.

ANNONS
|

Det blev SM-guld för HV71 i våras efter finalsegern mot Brynäs. För Linus Söderström blev det grädden på moset efter en fin säsong. En säsong som ledde fram till ett NHL-kontrakt med New York Islanders.

Efter SM-guldet berättade han omgående om påhoppen han fick utstå från spelare i Brynäs. – Det är så skönt att vinna mot Brynäs som har spelare som åker runt och kallar en för särbarn och sånt, sa han då. Under fredagen gästade han Nyhetsmorgon i TV4 och berättade då om mobbningen som började redan som ung och som har följt med ända in på hockeyisen. – Man har fått utså en del mobbning. Som liten kommer jag inte ihåg så mycket, det var mycket i ungdomsåren och tonåren. Sen är mobbning något som förekommer överallt i samhället, inte bara inom ishockeyn. Det gäller för föreningar och skolor att ta stort ansvar, för att förebygga mobbning. Det är något man märker att samhället jobbar hårt med och som blivit bättre, säger han. Som målvakt har han fått utstå en hel del kommentarer från läktarna och motståndare. – Inom hockeyn är det mycket trashtalk, det är något du som spelare får acceptera. Man får höra mycket och andra vill få en ur balans. Det gäller att gilla läget. Förra säsongen är jag väldigt nöjd med att jag kunde stänga ute det snacket, säger han och fortsätter. – Sen finns det gränser såklart. Hockeyn är en känslosam sport där många gör vad som helst för att vinna. Det är mycket som sägs i stridens hetta som man inte menar. Sen finns det en gräns. – Vi elitidrottare är högst upp i näringskedjan och det vi gör påverkar så mycket. Det är unga som ser upp till oss och vi måste tänka på vilket budskap vi sänder till de unga. Vi måste tänka på vad vi säger därute och fostra de unga till att bete sig bra.

ANNONS
ANNONS