Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/44

Guldhjältarna firades av tusentals fans

Tre Kronor hyllades kungligt efter VM-triumfen. Guldhjältarna, vars flyg från Köln var försenat, hann med ett besök på Stockholms slott för att träffa kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Sedan bar firandet vidare till Sergels torg där tusentals fans tog emot hjältarna.

 

Spelarna anlände först till slottet och hälsade en efter en på prinsessan Victoria, prins Daniel, deras två barn och prins Carl Philip. VM-guldbucklan var med i rummet och laget samlades till en gruppbild tillsammans med de kungliga. Ettårige prins Oscar hade dagen till ära en svensk landslagströja på sig.

Sedan fortsatte landslagets guldfärd till Sergels torg där statsminister Stefan Löfven (S) tog emot VM-hjältarna.
– I går tror jag att hela svenska folket jublade så att det hördes hela vägen till Kanada, åtminstone gjorde jag det, säger han innan scenen ovanför Sergels torg fylldes av firande Tre Kronor-spelare.

Målvaktshjälten Henrik Lundqvist:
– Det var en otrolig tid att få komma till Tyskland och uppleva den här turneringen.
– Vilket gäng det har varit att få kämpa med. Fantastisk – och kul att få känna stödet hemifrån.

Tvillingbrodern och lagkaptenen Joel Lundqvist hade med sig bucklan upp på scenen.
– Obeskrivligt, fantastiskt. Del ett var att vinna, del två var att komma hit och fira det med fansen, säger han.

William Nylander kunde fira karriärens första mästerskapsguld och dessutom att han blev utsedd till VM:s bäste spelare.
– Det är otroligt mäktigt, men man hade inte kunnat göra det utan de här grabbarna, säger 21-åringen när han intervjuas på scenen.

Han riktade sig också till de tusentals fans som hade tagit sig till Sergels torg:
– Att kunna fira det med er är helt otroligt!

Försenade

Flygresan hem till Sverige blev nära två timmar försenad och Tre Kronor landade på Arlanda först klockan 14.55, men guldplanet fick i alla fall fint sällskap en bit av sträckan.
"Svenska flygvapnet eskorterar ett plan fullt med hockeymästare. Värdefull last. Sergels torg och svenska fans – vi är på väg", skrev Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt på Twitter och bifogade en bild på ett stridsplan.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia är på statsbesök i Indonesien och har skickat ett gratulationstelegram till Tre Kronor:
"Från statsbesöket i Indonesien vill vi framföra våra varma gratulationer till ishockeylandslaget, Tre Kronor, till VM-guldet. Vi gläds med den fina prestationen och laginsatsen".

Öl och pizza

Tre Kronor inledde guldfirandet med öl och pizza i omklädningsrummet i Köln och i den intilliggande poolen, enligt Aftonbladets bilder. Gabriel Landeskog säger till Expressen att det var ett kul firande.
- Vi firade i omklädningsrummet ett bra tag. Kul att vara med grabbarna, coacherna och staben, säger han och tillägger att det bara blev någon timmes sömn.
Förbundskaptenen Rikard Grönborg rakade av sig skägget som hyllning till sina guldhjältar.
- Jag hade ju sagt att vi skulle raka det, då får man stå för det, säger Grönborg till Expressen.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.