Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frölunda HC har ett sponsoravtal med Turkish Airlines. Ett bolag som till 49 procent ägs av den turkiska staten och ett avtal där Frölunda har fått en hel del kritik för. Bild: Bildbyrån
Frölunda HC har ett sponsoravtal med Turkish Airlines. Ett bolag som till 49 procent ägs av den turkiska staten och ett avtal där Frölunda har fått en hel del kritik för. Bild: Bildbyrån

Grauers om avtalet med Turkish Airlines och kritiken mot Frölunda

Det har stormat lite kring Frölunda HC på sistone. Detta efter ett sponsoravtal med Turkish Airlines som till 49 procent ägs av den turkiska staten – ett samarbete som blivit ifrågasatt efter att turkisk militär gått in i Syrien.
– Våra värderingar är viktiga för oss och om en partner inte stämmer med våra värderingar så måste vi ompröva det, säger Grauers.

Förra säsongen blev det guld i både CHL och SHL för Frölunda. Den här säsongen har laget redan avancerat vidare till slutspel i CHL och toppar hela SHL. Det finns med andra ord många anledningar för Mats Grauers att vara nöjd som ordförande i Frölunda.

Men Grauers som kom in i klubben när Frölunda stod på ruinens brant trivs inte med att bli hyllad för sina insatser.

– Jag tar inte på mig att det var jag som räddade Frölunda, säger han när han gästar podcasten Fjärde Perioden.

Det var också Mats Grauers som tog Roger Rönnberg till klubben.

– Det är alldeles för många föreningar som väljer ett starkt tränarnamn som sedan får sätta filosofin och värderingarna. Hos oss äger Frölunda den frågan och det är vi som väljer hur vi ska spela och vilka värderingar som vi har, säger han och fortsätter:

– Hade vi haft otur så hade Roger tackat nej.

Så om han inte längre har samma synsätt som er?

– Då jobbar man inte hos oss. Delar man inte de värderingarna som vi har då är man inte i Frölunda. Det går inte att ha olika syn på hur vi ska utöva vår sport. Sen har Roger gjort det här på ett fantastiskt sätt.

Kritiserat sponsoravtal

Det är dock inte bara positiva vindar som blåser kring Frölunda som klubb. Under den senaste tiden har de regerande mästarna fått en hel del kritik för sitt sponsoravtal med Turkish Airlines. Ett bolag som till 49 procent ägs av den turkiska staten.

Ett samarbete som ifrågasattes rejält då turkisk militär gått in i nordöstra Syrien där de enligt presidenten Recep Tayyip Erdogan skulle verka för att "skapa en säker zon för miljoner återvändande syriska flyktingar”.

FN uppgav tidigt in i konflikten att nära 300 kurdiska soldater dött i striderna, och att båda sidor har drabbats av civila dödsfall. Hundratusentals personer har tvingats fly.

– Om man har facit då gör man alltid rätt och vi har inte facit. Men när det händer saker som förändrar hur vi ska värdera olika saker då jobbar vi med de frågorna. Vi har ett ingående avtal här och vi hedrar det avtalet, säger Mats Grauers.

Vad säger du om det som hänt i Syrien?

– Det är självklart inte bra. Det är tragiskt det som händer där nere. Vi tar gärna vårt ansvar. Sen är det lite märkligt att man börjar att ifrågasätta idrotten istället för att vända sig mot de som regerar i Stockholm. Vi tar gärna vårt ansvar men för oss är det också viktigt att om man sluter ett avtal med oss så står vi för det.

Har det här samarbetet diskuterats i styrelserummet?

– Vi har ständigt en dialog med klubbledningen i olika frågeställningar som är viktiga för föreningen. Det här kan vara en sådan fråga.

Har det här samarbetet skadat ert varumärke?

– Jag är inte säker på att det har gjort det. Det som händer där nere är oerhört tragiskt men det är den turkiska regeringen som är ansvarig och ja, de är delägare i bolaget så det blir ju något som smittar. Men jag tror inte att det har skadat vårt varumärke.

Avtalet med Turkish Airlines går ut till sommaren. Då ställs Frölunda inför valet att avsluta samarbetet.

– Vi kommer ha diskussioner om hur vi ska hantera detta. Våra värderingar är viktiga för oss och om en partner inte stämmer med våra värderingar så måste vi ompröva det, säger Grauers.

Fakta: Fjärde Perioden

Göteborgs-Postens hockeypodcast med fokus på Frölunda HC.

Fjärde perioden finns där poddar finns. Sök på Fjärde perioden i din spelare eller följ länkarna nedan:

Fjärde perioden på Spotify

Fjärde perioden på Apple Podcasts

Fjärde perioden på Google Podcasts

Fjärde perioden på Acast

Fjärde perioden på GP.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.