Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Granqvist gör sitt sista VM: "Lever i nuet"

Lasse Granqvist och Ishockey-VM har gått hand i hand sedan 1989 - men i år tar förhållandet slut. Just nu kommenterar han sitt sista VM. – Nästa ishockey-VM ska jag ha synpunkter på spelet på isen och skicka sms till mina vänner. Det ska bli skönt att kunna ha åsikter, säger Granqvist i en intervju med Sportbladet.

Han har varit en självklar följeslagare för miljoner svenska både i radio och tv. Men nu är Lasse Granqvist mitt uppe i sitt sista ishockey-VM. 

Sedan det första 1989, har det blivit 23 till och mängder av kompanjoner som Lars Gunnar Jansson, Niklas Wikegård och Sanny Lindström. 

De senaste mästerskapen är det i rutan han funnits med svenska tittare, men det var på Sveriges Radio allt började.  

– Jag fick lära mig grunderna och min handledare på den tiden Annica Greder Duncan var hård på mig. Hon var tydlig med att utbilda mig till att bli journalist och få en bra start på yrkeslivet. Jag ville egentligen bara kommentera, berätta vad jag såg på isen eller gräset, men det kom senare, säger han till Sportbladet.

"Att bli nostalgisk är inte min grej"

Men trots nästan 30 år av minnen och flertalet kollegor är det inte en nostalgisk Lasse Granqvist som reser mellan Köln och Paris för att följa ishockey-VM. 

– Jag har faktiskt inte riktigt hunnit med att tänka till att det är sista matcherna nu. Jag är inne på mina förberedelser inför nästa match, tar fem-sex timmar att gå igenom en nation och jag har ett färggrannt och noggrant system där jag märker upp spelarna efter olika parametrar som exempelvis KHL, NHL, stora utmärkelser med mera. Det tar tid. Men skapar en trygghet för mig när jag kommenterar. Att tänka efter, eller bli nostalgisk är kanske inte min grej. Jag lever i nuet, säger han. 

"Kritiken är ofta saklig"

Det moderna klimatet med sociala medier och blixtsnabb respons har han anpassat sig till väl. 

– Jag försöka kika på exempelvis twitter i periodpausen för att få feedback. Jag har inget problem med det och tycker ofta att kritiken är saklig. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.