Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Grönlund sålde in sig själv till Frölunda – ringde upp sportchefen

För ett år sedan visste knappt någon i Göteborg vem han är. Ett år senare sitter Anders Grönlund, 30, med dubbla guld och ett nytt kontrakt.
Något han kan tacka sig själv för – när han ringde upp Frölunda och bad om att få flytta till Göteborg.
– Det var friskt vågat, mycket vunnet, säger han i GP-sportens podd "Fjärde perioden".

Frölunda ville ha tillbaka guldhjälten Elias Fälth inför förra säsongen. Men veteranen som var med och vann SM-guld med klubben så sent som 2016 valde att nobba erbjudandet.

Det blev räddningen för Anders Grönlund.

Roger Rönnberg hade visserligen kontaktat Malmöklubben Pantern och visat intresse för Grönlund. Men det var Anders Grönlund själv som ringde upp sportchefen i Frölunda, Fredrik Sjöström, och bad om att få ett kontrakt.

– Jag tror att det kan ha varit avgörande. Det var friskt vågat, mycket vunnet, säger han i GP-sportens podd "Fjärde perioden".

"Tog det lit längre tid"

Den nu 30-årige backen gjorde alltså SHL-debut som 29-åring. Något som går att jämföra med lagkamraten Lucas Raymond som var 16 år när han fick debutera.

Men något tvivel har aldrig funnits hos Grönlund.

– För mig har det alltid varit självklart att spela hockey och jag har alltid siktat på att komma så högt jag bara kan. Oavsett vart jag har varit har det varit lika roligt som det är nu, säger han och fortsätter:

– Jag har alltid trott på att jag skulle ta mig hit. Sen tog det visserligen lite längre tid än vad jag hade hoppats ...

"Då är jag nöjd"

Under tiden i Hockeyallsvenskan och hos Pantern valde han att börja plugga till byggingenjör för att på så sätt planera inför en framtid utan ishockeyn.

– Jag har aldrig satt allt på ett kort utan alltid haft en plan a, b eller c. Ofta har man ganska mycket fritid när man är lägre i seriesystemet och man har tid att göra lite andra saker. Sen ångrar jag absolut inte att det blev som det blev, säger han.

Hur ska du toppa förra året? SM-guld, CHL-guld och ett nytt kontrakt?

– Det behöver jag inte toppa! Hamnar jag på samma höga nivå som förra året, då är jag nöjd.

Dessutom bjussar han på lite råd till alla hockeyspelare därute som fortfarande drömmer om att nå till SHL men inte riktigt nått hela vägen ännu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.