Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

GP:s expert: Så slutar kvartsfinalerna i SM-slutspelet

Efter en lång grundserie i SHL är det äntligen dags för slutspel. GP:s hockeykrönikör Johan Rylander har tittat i spåkulan och tror sig veta hur kvartsfinalerna kommer att sluta.

Frölunda–Skellefteå

SAIK är oerhört vasst framåt – och Frölundas stjärna Johan Sundström tycker att ligans bästa anfallare heter Joakim Lindström och Oscar Möller.

Jag är beredd att hålla med.

Men sen då? Den kedjan kan inte spela 60 minuter – och här kommer Frölundas bredd med fyra producerande kedjor att ge utslag. Det blir inte lika lätt som i finalen i fjol, men semi för Roger Rönnbergs gäng. Även coachmässigt är det skillnad i klass.

Resultat: Frölunda vidare med 4–2 i matcher.

Matchvinnaren: Johan Sundström. Visar varför New York Islanders ska tänka om – och erbjuda en plats i laget.

HV71–Färjestad

Ojoj. Den här serien kommer att bli grinig – och backarna kommer att få jobba hårt. Christoffer Persson i HV är landets bäste plus/minus-back – och det är fortfarande korkat att Frölunda kunde släppa honom. I Färjestad finns Magnus Nygren, som har ett av ligans hårdaste skott – och tillsammans med Mikael Wikstrand bildar han ett giftigt PP-vapen.

FBK hade fullt sjå att skicka Djurgården på semester – medan HV fått ladda och bygga upp självförtroende i lugn och ro. Det som kan saknas i Jönköpingsgänget är en riktig poängspruta. Inte förrän på plats 24 i poängligan hittar vi Mattias Tedenby. Men om David Ullströms axel är läkt kanske han kan ta den rollen?

Resultat: HV71 vidare med 4–2 i matcher.

Matchvinnaren: HV-keepern Linus Söderström visar att minst insläppta mål i snitt per match i grundserien bara var början. Bär laget till semi.

Växjö–Malmö

Den på förhand enklaste kvarten att tippa? Nä, inte i mina ögon. Lakers har visserligen hittat formen – men Redhawks har ligans bäste målvakt, Oscar Alsenfelt, i kassen.

Sköna trion Andreas Thuresson, Ilari Filppula och Fredrik Händemark ser också till att det alltid händer saker framåt. Grundseriens bästa powerplay finns i Malmö – men till slut tar Lakers lagbygge hem kampen.

Resultat: 4–3 i matcher till Växjö.

Matchvinnaren: Jag är förtjust i finnen Olli Palola, trea i poängligan. Han har några ytterst läckra mål på sitt samvete under säsongen – och fortsätter producera i kvarten.

Linköping–Brynäs

Det här är den mest ovissa serien i mina ögon – men kanske också den mest kvalitativa, rent anfallsmässigt. LHC har Broc Little, som öst in poäng – men också blomstringsmöjligheter i nyblivna farsan Mathis Olimb. Se upp! Brynäs litar i sin tur på att Oskar Lindblom och Kevin Clark ska fortsätta att göra mål.

Det kommer att öppna för en målvaktshjälte? Marcus Högberg och Jacob Johansson är snäppet vassare än Felix Sandström och David Rautio.

Resultat: 4–3 i matcher för Linköping.

Matchvinnaren: Special teams. LHC har både bättre powerplay och boxplay än Brynäs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.