"Göteborgs nya arena ska bli den bästa i landet"

Konsortiet Plats för Göteborg har en lösning för stadens nya arenor. – Göteborgs nya arena ska bli den bästa i landet, säger arkitekt Gert Wingårdh. Fast det kan dröja tio år innan den står klar.

ANNONS
|

Just nu pågår en utredning om en ersättare till ålderstigna Scandinavium i Göteborg. Den ska presenteras i slutet av året – men konsortiet Plats för Göteborg, bestånde av Skanska, Platzer, Riksbyggen, Wallenstam, Stena Fastigheter, Castellum, Balder och HSB, har tagit planerandet längre än så.

Tillsammans med arkitektbyråerna White, Semrén-Månsson, Sweco och Wingårdhs finns redan färdiga ritningar hur området mellan Svenska Mässan och Ullevi kan se ut i framtiden.

– Det är unikt att vi arkitektfirmor jobbar ihop, säger Gert Wingårdh, en av hjärnorna bakom den massiva planen.

I korthet innebär det presenterade förslaget att Valhallabadet rivs – och byggs om på den plats där Valhalla IP i dag ligger.

ANNONS

Ett nytt Scandinavium inklusive hotell tar plats på Valhallabadets gamla plats – och där Scandinavium i dag finns byggs den nya Lisebergshallen tillsammans med en ny version av Wallenstamshallen och Valhallas sporthallar. Hängde ni med? – Det här ska bli riktigt bra för göteborgarna. Vi ser bara möjligheter. Det gäller bara att övertyga göteborgarna om att det här är absolut det bästa som kan hända på den här platsen. Vi tror att vi har den bästa lösningen, så vi ser fram emot alla frågor – och att argumentera. Vi tror att vårt projekt håller för det, säger arkitekt Wingårdh.

Han har varit med om att utveckla Malmö Arena i Hyllie – och den arenan anses av många som landets allra bästa hockeytempel. Så här långt, vill säga. – Varje arena vi ritar ska bli den bästa. Det går alltid att ta det allra bästa från andra arenor och utveckla det därifrån, säger Wingårdh. Finns det någon förebild till arenan? – Varje arena försöker vara bättre än den förra och vi var involverade med att ta fram Malmö Arena. Det handlar om att det blir brantare gradänger, du är närmare hockeyn. Det innebär en massa loger, det innebär att en träningshall ligger i samma plan. Allt det där tar vi med oss. Kan vi komma ännu närmare, kan vi göra det ännu mer intensivt?Mats Grauers i Frölunda sa att Malmö Arena är den bästa – men Göteborgs nya arena ska slå den, säger Wingårdh övertygat.

ANNONS

Den nya multiarenan är på förslaget försedd med en kungakrona i guld – och ska under hockey ha 13 700 sittplatser. Vid konserter ökar kapaciteten till 16 000. Wingårdh har även ritat de stora köpcentrerna Emporia intill Malmö Arena och Mall of Scandinavia vid Friends Arena – så han vet hur viktigt det är att helheten hänger ihop. I Göteborg kommer det skapas ett arenatorg, där nya versioner av Valhallas sporthallar, Lisebergshallen, Wallenstamshallen, Valhallabadet och Scandinavium flätas samman tillsammans med bostäder på höjden, kontorsfastigheter, affärer, restauranger och även hotell.

De nya arenorna kommer att ligga på drygt fem miljarder i kostnadsstorlek – och bekostas av näringslivet. Det som Plats för Göteborg vill ha av staden Göteborg är mark och byggrätter för 500 000 kvadratmeter – och totalkostnaden för projektet är beräknad till 22 miljarder kronor. – Kostnadsrisken tar vi. Skulle det visa sig att bomarknaden svalnar, att vi inte har behov av så många nya bostäder eller kontor, så har vi ändå lovat att färdigställa arenorna, berättar Thomas Dahl från Wallenstam.

Nya Scandinavium Maxkapacitet: På idéstadiet 13 700 sittande vid hockey. 16 000 vid konserter. Arkitekt: Gert Wingårdh på Wingårdhs tillsammans med arkitekter från White, Sweco och Semrén-Månsson. Kostnad: Tillsammans med nytt Valhallabad, nya Lisebergshallen, nya Valhalla sporthallar och nya Wallenstamshallen slutar arenakostnaden på drygt fem miljarder kronor. Ska finansieras av näringslivet. Mer: Arenan ska vara väldigt omställningsbar – och kunna ta emot Frölunda klockan 15.00 på eftermiddagen och omvandlas snabbt för konsert med exempelvis Laleh på kvällen klockan 21.00. Kan stå färdig: Tidigast 2025. Mer troligt 2027.

ANNONS