Glenn Hysén och Lasse Kronér om Frölundas indianbesked

Frölundas besked att slopa indianen delar supporterskarorna. Så även de mer profilerade fansen.
– Man får ju fan inte fisa längre utan att någon ska ha en anmärkning på det, säger Glenn Hysén.
– Jag kommer inte gråta floder för att det inte finns en indian på bröstet, säger Lasse Kronér.

ANNONS
|

Till slut kom beskedet från Frölunda – Indianen kommer att skrotas efter den här säsongen. Beslutet fattas efter en lång debatt som pågått i främst USA där NFL-laget Washington Redskins valt att slopa sitt namn.

LÄS MER:Frölunda skrotar indianen – efter 25 år

Beslutet har fått varierat mottagande från supporterled.

Marco Vieira, ordförande i Frölundas supporterklubb Goa Gubbar, rasar.

– Jag tycker det är tragiskt. Jag vill ha indianen, svårare än så är det inte, säger han.

LÄS MER:Supporterföreningen om indianbeslutet: ”Skjuter sig själva i foten”

Även bland de mer profilerade supportrarna finns det de som surnar till över Frölundas besked. Fotbollslegendaren Glenn Hysén krönikerade om ämnet 2015, då klubben anmäldes till diskrimineringsombudsmannen, och tyckte då att det hela var löjligt.

ANNONS

Så här fem år senare – när logotypen de facto tagits bort – står han fast vid sin åsikt.

– Det har ju varit kännetecken för Frölunda så länge man kan minnas för fan, indians!

– Jag är så trött på det där alltså ... man får ju fan inte fisa längre utan att någon ska ha en anmärkning på det. Jag begriper ingenting, jag spyr över det. Skulle det vara rasistiskt bara för att de heter indians? Det är ju för fan barnsligt.

Det finns ju en debatt med att man ska säga ursprungsbefolkning i stället för indianer.

– Oj, vad farligt! Herregud ... jag är totalt anti det där.

– Alltså inte rasism, det är inte det jag menar. Det är skit. Men det får finnas gränser för helvete.

Kommer det här påverka hur du ser på Frölunda?

– Nej, det skiter jag fullständigt i. Det är fortfarande Frölunda som klubb som gäller. Jag tycker bara det är barnsligt.

Det finns också de som inte reagerar lika kraftigt över Frölundas besked.

Lasse Kronér håller hockeyklubben varmt om hjärtat och säger att han missat max tio matcher sedan 1977. När GP når TV-profilen har han inte nåtts av nyheten, men han blir inte heller särskilt chockad.

ANNONS

– Jag kan nog helt ärligt säga att för mig spelar det absolut ingen roll. Jag kan tycka att om det finns någon som stör sig på sådana saker, då är det rätt av Frölunda att ta bort den, säger han.

Förstår problematiken

Begreppet ”pk” (politiskt korrekt) kommer ofta upp när indianens vara eller icke vara diskuteras. Så även när Lasse Kronér tycker till om beslutet. Han menar på att allt ”ska vara så märkvärdigt” – samtidigt som han kan förstå problematiken med indianen som logotyp.

– Sen, å andra sidan, pratar vi om ett folk som blev slaktade och det finns en jävla massa historik i det. När de bytte till den loggan 1995 sprang barn och lekte cowboys och indianer liksom.

Han fortsätter:

– Men det funkar inte lika bra i dag och jag tycker det är självklart att man ska följa sin tid. Att göra som Frölunda tycker jag är rätt beslut.

Nya namnet: Frölunda Kronérs?

Kronér berättar att han inte kommer gråta floder över att indianen försvinner. Kanske blir det glädjetårar i stället om Frölunda väljer att gå hans önskning till mötes?

– Frågan är då om det äntligen blir så att det blir mitt ansikte som får vara på tröjan i stället? Detta är ju lite en av anledningarna till att jag gått ner i vikt. Så mitt ansikte får plats, skrattar han.

ANNONS

Det blir Frölunda Kronérs i stället?

– Ja, exakt! Äntligen, det kan inte bli bättre!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS