Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/47

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Galna glädjescener - HV71 svenska mästare

Först blåste de Brynäs guldfest i Gävle i torsdags – sedan fixade HV71 sin egen på hemmaplan. För andra gången i historien vann Jönköpingslaget en sjunde och avgörande SM-final på hemmais. Den här gången efter en gastkramande finalmatch som gick till förlängning. Där avgjorde Simon Önerud med 2–1-målet efter 11.01.

Kinnarps Arena blev till ett blågulvitt inferno sedan Önerud slagit till efter en snabb kontring framspelad av Martin Thörnberg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är så jävla skönt. Overkligt, kan inte tro det är sant, säger matchhjälten Önerud till C More.

- Man tror inte att man ska få uppleva det och nu står man här, det är helt sjukt.

Det är HV:s femte guld, det första sedan 2010 och det andra genom tiderna som fixas på hemmaplan.

Då som nu – i en sjunde och helt avgörande SM-final.

Första gången med en kross mot Färjestad (5–0), den här gången efter en superrysare mot Brynäs.

- Jag tänkte på det under dagen, att vad skönt det skulle vara att få vinna här hemma. Och det var mäktigt. Jag är helt tagen av situationen, säger Adam Almquist, som var med och tog guld 2010, men då stod avgörandet på bortaplan.

Efter sex höghastighetsfinaler blev den sjunde rena holmgången.

Adrenalinet sprutade

Adrenalinet sprutade ur öronen på spelarna och det var kamp, kamp och ännu mera kamp om varje centimeter på isen.

Målvakterna var de som fick lysa klarast. Linus Söderström i hemmamålet och Brynäsmålvakten David Rautio radade upp vassa räddningar på löpande band.

Rautio fick ju hoppa in senast sedan Felix Sandström släppt in två mål på fem skott när Brynäs skulle försöka avgöra på hemmaplan, och nu fick laget den målvaktsinsats som behövdes för att ha chans på guldet.

Brynäskaptenen Jacob Blomqvist, som varit sensationellt bra i finalserien, såg till att gästerna fick sätta sig i förarsätet målmässigt.

Han blev frispelad av Linus Ölund i vänstra tekningscirkeln och satte iskallt ledningsmålet efter 12.55 av den första perioden i Söderströms bortre hörn.

Det var Blomqvists fjärde finalmål och sjätte totalt i slutspelet.

Kvittering i tredje

I den andra perioden var hemmalaget närmast att hitta rätt och Rautio hade en del tur vid två tillfällen. En gång var han överspelad, pucken dansade på mållinjen men då fick forwarden Oskar Lindblom liggande undan pucken. Sedan hade Rautio stolpen till hjälp när han släppte Christoffer Perssons skott mellan benskydden.

I inledningen av den tredje perioden fick hemmalaget utdelning – och 7 000 åskådare i ett fullspikat Kinnarps Arena, biljetterna sålde slut på tio minuter i fredags, exploderade.

Christoffer Törngren sköt från dålig vinkel och pucken gick in vid Rautios främre stolpe precis i den lilla luckan mellan hans axel och ribban. Erik Christensen fanns framför Brynäsmålvakten och skymde.

Ett mål som blev början till guldfesten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.