Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Full laddning för Lundqvist

Kommer Henrik Lundqvist nånsin att vinna Stanley Cup med New York Rangers?…– Ha, det vill jag ju tro! Det måste jag tro, svarar stjärnmålvakten snabbt.

Sommarvärmen har kommit tillbaka till Göteborg. Utanför Frölundaborg bränner solen, men det är inte därför som Henrik Lundqvist är blöt av svett. Dallasstjärnan John Klingberg sträcker högerhanden i luften när han lägger en puck i nät och Lundqvist grymtar till och styr snabbt upp en ny övning. 
På isen vimlar det av NHL-lirare.

Viktor Stålberg spelade den senaste säsongen tillsammans Lundqvist i New York, men har flyttat till Carolina Hurricanes. Han är med och ser till att landets bäste målvakt får den träning som krävs för att vara på topp direkt inför World Cup i Toronto. 
Stålberg har vunnit Stanley Cup, den titel som Henrik Lundqvist jagat allra mest de senaste åren. Store backen Viktor Svedberg spelade förvisso inte en minut när Chicago Blackhawks vann Stanley Cup för ett par säsonger sedan, men fanns med i laget och har även han en mästarring på fingret.
– Jag har gått på träningen tidigare i sommar, men det berodde också på att vi åkte ut tidigt med Rangers, berättar Lundqvist.
Är det svårare att väcka kroppen som 34-åring?
– Än så länge känns det inte så. Vi får väl se om några år, skrattar Lundqvist.

Vi är med när han kör fys efter ispasset. Han lägger på 100 kilo och krämar det sista ur benen, för att kombinera med ett rullhjul för bålmuskulaturen.
– Om jag inte kört den på ett tag får jag träningsvärk. Det blir så när du hållit upp en månad, erkänner Henrik när han rullar ut långt i den smärtsamt elaka magövningen.
Annars är hans kropp riktigt bra, särskilt när du jämför med brorsan Joel – som haft frakturer i ryggen, armbågar som inte läker ...
–  ... och okben. Revben. Fötter. Händer. Han har haft en del grejor. Han har fått kriga som fasiken! Jag känner mig faktiskt bra, säger Henrik.

Sommaren har varit intensiv. Besök på både Monte Carlos F1-lopp och Wimbledontennisen har kombinerats med semestertrippar till Spanien och Italien och en prisutdelning från kronprinsessan Victorias hand. När Henrik och familjen inte varit hemma i Onsala, vill säga.
– Allt har varit kul på sitt sätt! Det handlar om olika upplevelser och vi hade riktigt kul på alla resor. Jag tar med mig det under en säsong. Det är minnen från familjen och bästa vännerna. Jag är så mycket mer avslappnad, så det är lättare att ta till sig än under en stressig säsong.
En riktig påfyllning, alltså?
– Ja, det är en energipåfyllning. Det är det verkligen. Och det behövs, säger Henrik och går ner djupt i benövningen.

Hans lags största förändring är att Derick Brassard skiftats mot svenske Mika Zibanejad från Ottawa Senators.
– Vi behöver mer jämnhet. Hela året var upp och ner, så det var det som straffade oss, analyserar Henrik.
Det pratades ju om att du skulle bytas bort från New York?
– Aah. Det var folk som kom fram till mig i New York och frågade till och med. Det var någon krönikör som skrev att det var ett lag som letade målvakt och att det var läge att göra en flytt. Det fanns ingen substans i det. Det blir lätt så med sociala medier. Någon skriver, sedan sprids det – och så byggs det på. 
Lundqvist stannar upp i magövningen.
– Jag hoppas verkligen att jag kör klart i New York. Målet är fem säsonger till, det är mitt kontrakt – och det vill jag fullfölja. Det krävs mycket av mig hela tiden.
Tror du någonsin kommer vinna Stanley Cup med Rangers?
– Ha, det vill jag ju tro! Men det är jättesvårt – och nu utökas ligan med ett lag till ... det är många som slåss om det. Vi har varit på rätt spår i flera år, även om vi tog ett steg tillbaka den senaste säsongen.

I dag tar Henrik Lundqvist det första spadtaget vid utbyggnaden av Ronald McDonald-huset uppe vid Östra sjukhuset. Han gör det som en av de största donatorerna med sitt Henrik Lundqvist Foundation, som för andra året i rad skänkt en stor summa. Den här gången är det nästan 700 000 kronor ...

Du kommer även att få träffa Henrik Lundqvist i en längre GP-intervju inför World Cup i Toronto.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.