Frölundas sorg – Mats Rosseli Olsen lämnar efter 13 år

Hjärnskakningen har satt sina spår.
Något som fick Frölunda och Mats Rosseli Olsen att gå skilda vägar efter 13 (!) år tillsammans.
Något som spelare och ledare i Frölunda sörjer.
– Vi kommer sakna honom på så många sätt, säger Nicklas Lasu.
– Han har varit min favorit, säger Roger Rönnberg.

ANNONS
|

Få det senaste om Frölunda – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Frölunda HC och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i klubben.

Klicka här för att följa Frölunda HC

Han kom som en okänd talang till Frölunda från Vålerenga i Norge under säsongen 2011-12. Då var det inte många som trodde att han skulle bli en av de spelarna med flest matcher i klubbens historia.

Men norrmannen blev kvar.

År efter år.

– Det har blivit min klubb på något sätt. Det är enda klubben jag spelat för i mitt vuxna liv så jag har väldigt mycket känslor för både Frölunda och för Göteborg, har han tidigare berättat.

Men nu är det slut.

Det tog slut efter en smäll i kvartsfinalserien mot Färjestad för över ett år sedan. Det är den senaste matchen han har spelat och hela den gångna säsongen var han utanför isen.

ANNONS

Nicklas Lasu hyllar sin radarpartner: ”Kommer sakna honom”

Förutom under en kortare period då han var tillbaka och tränade med laget. Men försvann snabbt igen. Det har helt enkelt inte gått att ta sig tillbaka efter hjärnskakningen.

Att han nu lämnar klubben är något som lagkamraten och nära vännen Nicklas Lasu beklagar.

– Det är en helt underbar kille som vi kommer sakna på så otroligt många sätt. Det är en person du kan lita fullständigt på. Han har otroligt mycket energi och du kan ringa ”Rosse” när som helst och du vet att han alltid ställer upp. Han har också alltid gjort mig bättre på isen och vi har hjälpt varandra. Jag kommer sakna honom något enormt, säger han och fortsätter:

– Det är en spelartyp som nog inte alla förstår hur stor han faktiskt varit för oss.

Förklara, då?

– Helt ärligt nu. Kolla alla åren han varit hos oss, jag vet inte om han någonsin varit dålig i en match. Han är otroligt jobbig ute på isen och blir alltid bättre ju viktigare matchen väl är. Han är en irriterade spelare som folk tycker är jobbig att ha emot sig hela tiden. Det är verkligen otroligt tråkigt att det slutade såhär och det känns extra i hjärtat.

ANNONS

Joel Lundqvist om Rosseli Olsen: ”Väldigt uppskattad”

Joel Lundqvist minns tillbaka till den första dagen han såg Mats Rosseli Olsen. En liten norsk kille som tog plats i omklädningsrummet och som sedan blev kvar i år efter år.

– Han har varit en väldigt uppskattad lagkamrat under alla år. Han är en karaktär på sitt sätt och kan vara väldigt rolig att vara runt. Han är inte alltid den mest verbala men kan vara sjukt rolig och vass ibland. Det är också en person som du alltid visste vad du fick i match efter match. Han jobbade alltid för laget och du kunde lita på honom. Det var en trygghet för laget och för tränarna, säger han och fortsätter:

– Nummer ett nu är ju hans välmående. Du vill att han ska bli fullt frisk oavsett om han spelar hockey igen eller inte. Det är den viktigaste biten och det är bara att hoppas att det börjar gå framåt.

Roger Rönnberg: ”Han är min favorit”

Roger Rönnberg är känslosam, inte över nyheten i sig för han har vetat om att det skulle bli såhär ett tag. Men det känns ändå lite extra i honom att en av klubbens trotjänare tvingas lämna på det här sättet.

– Det är jättetråkigt, både på ett sportsligt och ett personligt plan. Först och främst är Mats en fantastisk människa. Jag hoppas verkligen han kan bli frisk och ha ett bra liv, det är nummer ett. Nummer två är att det är en stor förlust för Frölunda, för klubben och för laget. Han är en av kärnspelarna som varit med och byggt upp det här, säger han.

ANNONS

Hur är han i omklädningsrummet?

– Han är en glad kille som sprider energi till andra och varje dag kommer till rinken för att göra andra bättre. Han är en fantastisk lagkamrat.

Det har ofta snackats om att han är din favorit?

– Ja, absolut. Jag har verkligen känt att han är en av mina favoriter och vi har haft ett internt skämt här om att han är min favorit. Det är många spelare som varit avundsjuka på det men då har jag bara sagt att det är bara att backchecka bättre ...

Förstod ni direkt när smällen kom att det skulle sluta såhär?

– Vi såg en allvarlig tackling som tog väldigt illa, det såg vi redan från båset och videoklippen underströk det. Men man hoppas ändå inte att det ska vara så allvarligt.

Trodde ni på spel förra säsongen?

– Jo, det gjorde vi. Han gjorde också framsteg men sen gick det tillbaka och blev sämre.

Påverkar inte truppbygget: ”Han har varit med på det hela tiden”

Sportchefen i Frölunda Fredrik Sjöström har såklart haft full koll på Mats Rosseli Olsens status sedan skadan inträffade. Han berättar att de inte har räknat med norrmannen under en längre tid.

Något som alltså inte påverkar truppbygget till nästa säsong.

ANNONS

– Vi meddelade tidigt att vi måste gå en annan väg och det har han varit med på hela tiden. Han vet hur det fungerar och det är alltid jobbigt att behöva prata om det med någon man tycker om. Men vi har varit transparenta med varandra och insett att vi måste blicka framåt, säger Fredrik Sjöström.

LÄS MER:Viktor Mark är Frölundas nya SLO – vill väcka supporterkulturen

LÄS MER:Ingen Strömwall eller Innala – så går Frölunda vidare

LÄS MER:Så bra är de nya spelarna i Frölunda

Mats Rosseli Olsen

Född: 29 april 1991, Oslo.

Moderklubb: Furuset IF.

Position: Forward.

Nummer: 51.

Till Frölunda från: Vålerenga 2012.

A-lagssäsonger i Frölunda: 13.

A-lagsmatcher i Frölunda: 736.

A-landskamper: 183.

Meriter: SM-guld (2016, 2019), CHL-titel (2016, 2017, 2019, 2020).

ANNONS