Frölunda vände och vann mot Luleå

Utspelat och i underläge i den andra perioden. Men Frölunda lyckades ändå vända till seger mot Luleå. 5–2 inför 12 044 i Scandinavium.
– Vi har hittat en nivå där vi kan vinna såna här matcher också, där vi klarar av att försvara oss i våra sämsta perioder, säger Roger Rönnberg efteråt.

ANNONS
|

Frölunda ligger trea i SHL, ska på tisdag spela semifinal i Champions Hockey League mot just Luleå – men det är fortfarande en viktig pusselbit som saknas i lagets spel.

Spelet med en man mer på banan är fortfarande uselt.

Trots ett fullsatt Scandinavium bjöds publiken inte på någon sprakande anfallsföreställning i SHL-mötet mot Luleå – och efter 20 spelade minuter hade hemmalaget bara lyckats avlossa ett (!) enda skott mot Joel Lassinantti i gästkassen.

När Frölunda fick chansen i numerärt överläge?

Ja, då skapades inte en enda målchans.

Frölunda utspelat i andra perioden

I den andra perioden tog det fart — åtminstone målmässigt. Nicklas Lasu slet fram pucken bakom Luleås mål och serverade Anthony Greco. Amerikanen sköt direkt, sjunde målet för säsongen och Scandinaviums publik vaknade till liv.

ANNONS

I anfallet efter var finske backen Petteri Lindbohm dessutom nära att öka på till 2–0, men i stället kontrade Luleå. Förre frölundaiten Oscar Engsund sköt från backplats, pucken hoppade och studsade och träffade Linus Fröberg. 1–1 – bara 83 sekunder efter Frölundas ledningsmål.

Och nu tappade Frölunda allt.

Det var Luleå för hela entrépengen – och laget hade åtta raka skott på Lasse Johansson. Ett hittade dessutom in, när Julius Honka efter ett uselt powerplay från Frölunda hittade krysset till 1–2-ledning för laget från Norrbotten.

– Jag tycker att vi har en okej match – fram till det här powerplayet ...

Roger Rönnberg skrattar till lite skamset.

– Det skapar sån frustration i hela hallen – hos publik, ledare och spelare. När det dessutom blir mål så känns det som om hela laget bara stressar bort resten av andra perioden och är otroligt frustrerade.

Där och då såg det verkligen inte ut som om Frölunda hade nåt att komma med.

Det var närmare 1–3 än en kvittering.

– Ungefär som publiken känner när de börjar vissla – så känner spelarna tiofalt! Den frustrationen behöver de hantera, så de kan se vad vi gör och så vi kan spela bättre, analyserar Roger Rönnberg.

ANNONS

Lasch gjorde äntligen mål igen

Men i slutet av perioden frispelades Ryan Lasch läckert av Loui Eriksson.

Den lille amerikanen har ju plågats av sjukdom och en okänd skada – men fri med Joel Lassinantti gjorde han inget misstag.

Skottet satt precis ovanför benskyddet, men under plocken i det bortre hörnet. Kvitterat inför den tredje perioden.

– Alla kan nog vara överens om att detta inte är den bästa hockeyn vi spelat den här säsongen. Vi hade tur som får med oss 2–2 in i paus, kommenterar målskytten Ryan Lasch.

Och i omklädningsrummet hände det något – för i den tredje perioden hade Frölunda plötsligt vänt.

Max Friberg hittade krysset för sitt tolfte mål för säsongen – när Anders Grönlund skymde sikten för Luleås målvakt.

3–2 – och läge för seger, med andra ord.

Och visst ... en stund senare kom också 4–2, när Mats Rosseli Olsen lyfte in sitt sjunde mål för säsongen. Och när Luleå plockade ut målvakten kunde slovenen Jan Muršak sätta 5–2 i tom kasse. Det var hans femte mål för säsongen.

– Det var en bra periodpaus av killarna! De återfokuserade och tog tag i matchen i den tredje perioden. Och det tar jag med mig. Det var väldigt starkt, säger tränare Roger Rönnberg.

ANNONS

Målskytten Ryan Lasch tillägger:

– Vi har pratat ända sedan november om att vara tålmodiga – och ta matchen till den tredje perioden. Då kan vi vinna en massa hockeymatcher – och det var precis det som vi gjorde i kväll. Och har gjort ett antal gånger tidigare också!

För Frölunda väntar nu den första semifinalen i Champions Hockey League på tisdag kväll. Samma Luleå Hockey står på isen i Frölundaborg.

– Då måste vi spela bättre. Särskilt i powerplay, slår Roger Rönnberg fast.

LÄS MER:Loui Eriksson om första tiden i Frölunda sedan återkomsten

ANNONS