Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fribergs tokhyllning av Frölunda: "Är ledande i allt"

Johan Sundström och Nicklas Lasu skrev på för fyra år med Frölunda. Så långa kontrakt är väldigt sällsynt inom hockeyn. Men för slitvargen Max Friberg är det även där ett ovanligt långt kontrakt som gäller.
– Jag känner att jag är på rätt plats, säger han i GP-sportens podcast "Fjärde Perioden".

Han var målkung under slutspelet i våras och sköt Frölunda till SM-guld efter finalsegern mot Djurgården. Han var målkung under JVM för en massa år sedan också men frånsett det har det inte lossnat på samma sätt för Max Friberg.

Men forwarden har målskyttet i sig men är främst en forward som alltid ger allt och värdesätter det hårda jobbet.

Något han fick med sig tidigt hemifrån.

– Jag har haft med mig det sedan barnsben. Att det alltid är det som gäller, att stå där som segrare, säger han i GP-sportens podcast "Fjärde Perioden" och fortsätter:

– Min pappa spelade också och han jobbade mycket i boxplay och var en hårt arbetande forward. Det fick man med sig mycket av att det skulle krigas och kämpas varje gång ute på isen. Det var det som gällde först. Gjorde man mål var det väl bra men att ge allt i varje byte fick jag från honom.

Den nu 27-årige forwarden är uppskattad i Frölunda.

Något som hans långa kontrakt vittnar om.

Kontraktet som förlängdes förra säsongen sträcker sig över säsongen 2022-23.

– Jag är väldigt nöjd med klubben och Frölunda är nog nöjda med mig. Jag känner att jag blir en bättre spelare här och är på rätt plats i en förening som vill vinna och gå framåt, säger han.

Tvekade du på att skriva ett så långt kontrakt?

– Inte med tanke på det projekt sm finns här. Jag var aldrig orolig över att klubben skulle förändras alltför mycket. Klubben är ledande i allting och det är kul att vara delaktig i det. Det fanns inga tveksamheter alls för mig.

Förutom det hårda jobbet på isen och att han brukar höja sitt spel när det vankas slutspel är det humöret som många förknippar med Max Friberg.

Överlägset gladast i Frölunda utanför isen.

Överlägset argast på isen.

– Jag vet inte ... det är svårt att beskriva det men utanför isen är det ingen tävlan eller så. Då är det lugnt och skönt och jag vill ha roligt. Det finns ingen anledning att vara aggresiv och sur. Hockey är väldigt intensiv som sport och jag gillar de bitarna i spelet med närkamper och full fart. Det triggar igång någon sorts humör och mentalitet hos mig, säger han.

Lika illa om du spelar fia med knuff?

– Det är likadant där! Det kan tända igång då också!

Försöker lagkamraterna trigga igång dig ibland?

– Ja, det gör de hela tiden! Jag har haft det tufft ett tag nu när Arsenal har gått dåligt! Det är ju mitt lag och de är inte sena med att påpeka att det inte har gått så bra. De vet om att det är en öm punkt också och vet vart de kan klämma åt mig lite grann.

Fakta: Fjärde perioden

Göteborgs-Postens hockeypodcast med fokus på Frölunda HC.

Fjärde perioden finns där poddar finns. Sök på Fjärde perioden i din spelare eller följ länkarna nedan:

Fjärde perioden på Spotify

Fjärde perioden på Apple Podcasts

Fjärde perioden på Google Podcasts

Fjärde perioden på Acast

Fjärde perioden på GP.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.