Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: DANIEL STILLER

Fribergs belöning efter succén – långtidskontrakt: "Precis det jag ville"

Efter ett slutspel där han flög fram över isen började det snackas om en utlandsflytt för Max Friberg, 26. Men någon flytt blev det inte – istället blev det ett långtidskontrakt med Frölunda.
– Det är här jag vill vara, säger han.

Det blev en minst sagt lyckosam säsong för Max Friberg. Under grundserien höjde han sitt spel rejält jämfört med säsongen dessförinnan. Men i slutspelet växlade han upp än mer och gjorde 16 (8+8) poäng på 16 matcher när Frölunda bärgade sitt femte SM-guld.

Redan under våren började det ryktas om ett intresse från både NHL och KHL kring den nu 26-årige forwarden.

Någon flytt den här sommaren blev det dock inte.

Istället blev det klart att Friberg förlänger sitt kontrakt med Frölunda över våren 2023.

– Det känns jättebra! Det är här jag vill vara och det är kul att Frölunda kände likadant och ville ha kvar mig här! Att de ville skriva ett så långt avtal är roligt och det här var precis vad jag ville, säger han.

När började ni snacka om en förlängning?

– Jag vet inte riktigt när det började. Men jag skulle in på sista kontraktsåret nu och klubben kände att de var nöjda med mig och jag trivs ju här. Det var helt enkelt bättre att lösa det nu än att stressa i mars och april.

Varför ville du förlänga?

– För drivet i föreningen. Allt både ska och vill bli bättre, allt från det hockeymässiga till det utanför isen. Klubben vill hela tiden utvecklas och vara en ledande förening i inte bara Sverige utan ute i Europa. Det är verkligen få ställen som kan matcha det här.

"Det är driv på alla håll och kanter"

Och Max Friberg har tagit kliv sedan han kom till Frölunda. Forwarden var redan bra tränad när han kom till klubben men första säsongen blev det "bara" en sjundeplats i lagets årliga styrketävling.

Förra säsongen?

Då vann Max Friberg.

– Det ger resultat och de flesta har en rätt tydlig utveckling när man kommer hit, säger han och fortsätter:

– Sen är det alltid ett arbete som fortsätter för man är inte nöjd med allting. Det är alltid något som kan bli bättre och där finns det väldigt bra ledare och lagkamrater som aldrig låter dig ta en ledig dag här eller där. Det är verkligen driv på alla håll och kanter och det gör att det blir en väldigt inspirerande miljö.

"Han är facit på något vis"

Hur viktig är er lagkapten när det kommer till den biten?

– Han är facit på något vis. Han tränar hårdast men är även en ledare på isen och det med allt han har fått uppleva i sin karriär. Det är svårt att slå för någon hockeyspelare. Han är en målbild man kan jaga hela sin karriär och sen bara nå en bit på vägen. Han är verkligen en perfekt föreild att ha.

Bild: DANIEL STILLER

För Max Friberg blev dessutom CHL-guldet och SM-guldet hans första titlar sedan JVM-guldet från 2011-12.

– Medaljskåpet är lite rikare nu i alla fall! Nu ska vi fortsätta på den inslagna vägen, säger han.

Ingen risk att ni blir lite mätta?

– Absolut ute! Att vinna är den bästa känslan som finns och nu vill man jaga den igen. Det är ingen brist på motivation här inte. Allting är nollställt inför nästa säsong och det gäller att vi är på hugget och på tårna.

Fanns det annat intresse nu i sommar?

– Nja, jag borde hänvisa dig till min agent. Men för min del så är jag väldigt nöjd där jag är och alternativ ett för mig har hela tiden varit att vara kvar här. Att det blev under en så lång tid är jag väldigt glad för och det är en trygghet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.