Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Max Friberg. Bild: PÄR OLERT

Friberg dubblar årets målskörd – i en match

Två mål före matchen. Fyra efter den. Max Friberg har dubblat årets målskörd – och Frölunda gör mål i SHL igen: 4–2 borta mot Timrå IK.
– Skönt! Det var på tiden, säger Friberg till GP.

Fyra mål på hela grundserien den förra säsongen. Det var siffror som Max Friberg inte var nöjd med när allt analyserades efter Frölundas uttåg mot Malmö i kvartsfinalen i våras.

Och när målskyttet lyst med sin frånvaro i SHL på slutet har just Friberg känt att han varit en av spelarna som måste upp i nivå. Tja, den känslan har förstås hela Frölunda känt.

Friberg försökte mot gamla laget Timrå i NHK Arena – och såg stundtals ut att ha bra fart i den nya kedjan tillsammans med Joel Lundqvist och Oliwer Fjellström.

Men målen?

De uteblev – i alla fall i drygt 55 minuter.

Då, när Timrå ledde med 2–1, var det slitvargen Friberg som hittade in med en puck. Han kom åkande bakom förlängda mållinjen och slängde en puck mot Timrås målvakt Niklas Svedberg. Den vallades i hans rumpa – och in i mål.

– Idén är ju bra! Jag gör ju det jag tänker, men det är samtidigt tur att den studsar åt rätt håll, säger Friberg nöjt.

"På tiden"

Strax därefter, mindre än två minuter senare, var det den kanadensiske backen Chay Genoway som äntligen fick utdelning på sitt skjutande.

Ett stolpskott i numerärt överläge i slutet av den första perioden byttes mot ett mål i slutet av matchen – 2–3 med knappt tre minuter kvar att spela.

Och när Timrå plockade ut målvakten fick Friberg in sitt andra mål för dagen, det fjärde för Frölunda i matchen och det fjärde för säsongen!

– Det här var ett steg i rätt riktning. Sedan kan vi se till att klämma in några tidigare, vi hade ju powerplay och allt. Men vi visar moral och karaktär som kommer tillbaka två gånger – direkt efter deras mål. Vi dödar deras energi och biter tillbaka, säger Friberg.

Men spelet i första 55?

Det var sådär. Frölunda har svårt att komma in mot målet, blir så att säga runda i attacken och hamnar vid sargen allt som oftast.

– Vi har spelat bättre innan – och inte fått utdelning. Det här var nog den sämsta prestationen av de matcher vi inte gjort mål i. Men det är så, det brukar jämna ut sig efter lite tid, säger coach Roger Rönnberg – som får se Frölunda gå från 1–2-underläge till 4–2-seger.

– Jag tycker att de första 55 minuterna leder till de sista fem. Vi får lite utdelning – och det tycker jag i det stora hela är välförtjänt, säger Max Friberg.

Han utvecklar:

– Det är attityden som gör att vi vinner matchen. Det tyder på stark karaktär att bita tillbaka och kvittera två gånger. Matchen är 60 minuter, det är tiden som ges för att göra mål – och vi gjorde fyra. Målen räknas lika mycket i varje minut, säger Friberg med ett skratt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.