Fredrik Claesson nobbade Djurgården – för spel i KHL

Fredrik Claesson är klar för CSKA Moskva. Svensken nobbade spel i Djurgården efter tio säsonger i Nordamerika, under vilka han tjänat omkring 35 miljoner kronor.
– Han har haft ett antal år i USA utan att egentligen tjäna några stora pengar, säger sportchefen K-G Stoppel till Sportexpressen.

ANNONS
|

Många svenska stjärnor har åkt hem till Sverige efter en tid i den ryska hockeyligan KHL, få har beslutat sig för att vända tillbaka – detta med anledning av kriget i Ukraina.

Därför var det många som höjde på ögonbrynen när Robin Press meddelade att han återvänder till Severstal Cherepovets nästa säsong.

– Om du har spelare som aktivt väljer att skriva kontrakt där. Det är anmärkningsvärt om man pratar utifrån de värderingar och de känslor som finns runt det här, sa ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark då.

Djurgården: ”Inte tjänat några stora pengar”

Nu har ytterligare en svensk beslutat sig för att spela hockey i Ryssland den kommande säsongen. Den här gången är det backen Fredrik Claesson lämnar Nordamerika efter tio säsonger.

ANNONS

För Sportexpressen berättar Djurgårdens sportchef, K-G Stoppel, att man var intresserade att värva hem Claesson, som fick sin hockeyuppfostran i klubben, redan i slutet av förra säsongen. Men när man hörde sig för fick man veta att han redan då hade siktat in sig på ett äventyr österut.

– Redan då fick vi indikationer på att han ville till Ryssland, i och med att han har haft ett antal år i USA utan att egentligen tjäna några stora pengar. Så det blev som vi befarade. Men vi har inte haft någon diskussion under den sista tiden. Jag tror att det för honom handlade om att vara kvar i Nordamerika eller få något bra avtal ute i Europa, säger Stoppel.

Har tjänat 35 miljoner kronor

Fredrik Claesson har under sin tid i Nordamerika tjänat omkring 3,5 miljoner dollar, motsvarande omkring 35 miljoner svenska kronor, enligt sajten Capfriendly.

Han inledde sitt äventyr på andra sidan Atlanten i Ottawa Senators organisation 2012 och har sedan dess även tillhört New York Rangers, New Jersey Devils och Tampa Bay Lightning.

Dock har han under merparten av tiden spelat i farmarligan AHL, totalt har han spelat 170 NHL-matcher.

ANNONS