1/5

Frölundas vinstsvit bruten – på nio sekunder

Sjunde raka blev inte åttonde för Frölunda HC. För Malmö kunde vända underläge i Scandinavium – på nio sekunder! 1–3 till slut.
– Det oroar mig inför slutspel. Jag tycker så att det sett ut så här lite för ofta. Vi har stort övertag och tar ledning och sedan hittar vi sätt att ge bort matchen, säger Frölundas coach Roger Rönnberg.

Frölunda HC åkte alltså in i Scandinavium med sju raka segrar – och inledde helt strålande mot Malmö Redhawks. Långa anfall, rakt mot mål … och till slut så resulterade det också i mål.

Backen Simon Edvinsson vandrade in med pucken, serverade Jan Muršak framför kassen – och slovenen kunde bara raka in 1–0. Det var hans nionde mål för säsongen … och Frölunda hade hugg på mer.

Det var med andra ord riktigt bra hockey.

– Första femton är bra. Första femton är riktigt bra! Vi får också 1–0 ... men sedan återupprepas det som vi sett tidigare, suckar Roger Rönnberg.

För nio sekunder senare var inte bara kvitterat.

Det var även ledning för gästerna från Skåne.

Rönnberg: ”Känner inte igen mitt lag”

Jo, ni läste rätt.

För först fick publiken i arenan se 1–1 genom Carl Söderberg efter en läcker styrning i en blixtrande spelvändning. Sedan kom 1–2 bara nio sekunder senare av Christoffer Forsberg – när Frölunda HC återigen gick bort sig.

Vid första målet hann inte Johan Sundström ikapp, vid det andra var det Max Friberg som inte kom nära motståndaren – och vid bägge tillfällena hittade Malmö alltså nätet bakom Matt Tomkins i Frölundas kasse.

– Vi gör två stora misstag som föder Malmös 1–1 och 1–2 – och efter det känner jag inte riktigt igen mitt lag! Resten av matchen har vi en dålig mental närvaro. Vi sprider puckar i vårt passningsspel, riktigt dåligt. Det blir ganska enkla minuter för Malmö att få oss ifrån pucken. De får starta sina anfall skönt, vi ger bort pucken och de kan samla ihop sig i sitt försvarsspel. Vi blir väldigt utsträckta, analyserar Roger Rönnberg.

För inte blev det bättre i början av andra perioden. På Malmös första skott sköt Ponthus Westerholm in gästernas tredje mål … på endast tio skott.

Då fick Frölundas coach nog – och plockade ut Matt Tomkins, som absolut skulle ha haft den tredje pucken.

Niklas Rubin kom in – och fick jobba hårt. Han gjorde det dessutom bra – och höll nollan under sina minuter. Malmö träffade dock både ribban och stolpen, men det blev inte fler mål … och publiken buade ordentligt i paus.

Frölundas kapten Joel Lundqvist gillade inte heller det han såg.

– Den första perioden var hyfsad. Bra fart, men några misstag som de utnyttjade. Andra var för långsam och för utspridd. Det blir ingen fart i mittzon. De spelade sig ur vår forecheck alldeles för lätt. Vi måste spela mycket mer samlat och få pucken framåt, säger kaptenen.

”Är duktigt missnöjd”

Tredje perioden blev också bättre. Frölunda pressade långa stunder för reducering, men Daniel Marmenlind i Malmös kasse stod emot.

– Det oroar mig inför slutspel. Jag tycker så att det sett ut så här lite för ofta. Vi har stort övertag och tar ledning och sedan hittar vi sätt att ge bort matchen. Vi tappar tålamod och gör enkla misstag som föder motståndares energi. Jag är duktigt missnöjd, säger Roger Rönnberg.

Kapten Lundqvist igen:

– I dag var det ganska talande. Dåligt passningsspel gjorde att vi blev långsamma genom hela mittzonen, de kunde vinna puck väldigt enkelt. Särskilt i den andra perioden. Vi fick bara åka och jaga pucken mer eller mindre. Vi satte inte spelen – och då blir det jobbigare att spela ...

Frölunda jagar fortfarande topp tre-platsen i SHL, den som innebär kvalificering till Champions Hockey League.

– Det har vi på tapeten. Det är en viktig del för oss – och en målsättning helt klart, säger Joel Lundqvist.

På tisdag väntar Växjö Lakers borta i omgång 48 av SHL.

LÄS MER: Stor dramatik i Scandinavium – Frölunda vann i förlängning

LÄS MER: Fem punkter efter Frölundas match mot Växjö

LÄS MER: Sam Hallams hyllning till Frölundatrion: ”Ställer stora frågor”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.