Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Frölundas tidigare klubbdirektör Benny Gustafsson. Arkivbild. Bild: Johanna Josephsson
Frölundas tidigare klubbdirektör Benny Gustafsson. Arkivbild. Bild: Johanna Josephsson

Frölundas tidigare klubbdirektör Benny Gustafsson om livet efter fängelsetiden

Han fick ensam ta smällen i den så kallade Frölundahärvan. För förre klubbdirektören Benny Gustafsson har såret efter fängelsetiden aldrig läkt. Självmordsförsök och psykiska problem har förföljt honom.
– Jag har varit sjukpensionär i många år och har gått på piller sedan dess, säger Gustafsson i en intervju med GT.

Den 12 juni 2001 dömdes den dåvarande klubbdirektören i Frölunda, Benny Gustafsson, till 18 månaders fängelse för medhjälp till skattebrott.

Benny Gustafsson hade blivit hyllad för sitt engagemang i Frölunda. Men när han hamnade i fängelse lämnades han helt ensam.

– Jag har varit sjukpensionär i många år och har gått på piller sedan dess. Jag har fått mycket hjälp av psykologer och neurologer, men det tog helt udden av mig. Jag vill få ett slut på det, men tänker på det varje dag.

Under mitten och slutet av 90-talet skrev Gustafsson och Frölunda kontrakt via ett bolag som hette ABS som var registrerat på Turks- och Caicosöarna i Västindien. Spelarna hade kontrakt med ABS, Frölunda hyrde därefter spelarna av företaget. Stjärnspelare fick svarta pengar via konton utomlands och då smet klubben undan att betala sociala avgifter och arbetsgivaravgifter.

Gustafsson skrev under alla avtal med spelare tillsammans med en så kallad firmatecknare från styrelsen.

Läs mer: "Det har varit en jävla ökenvandring"

Den 9 september 1998 gjordes första förhöret med Gustafsson efter en razzia på Frölundas kansli – på grund av deras samarbete med ABS.

– Jag tänkte att det i värsta fall skulle bli en villkorlig dom och böter. Och jag visste ju att jag inte var ensam, styrelsen var ju informerad om allting, säger Gustafsson i en lång intervju med GT.

”Lämnade mig i sticket”

Gustafsson kom ut från Skogomeanstalten efter endast ett halvår då han blev benådad. Men tunga psykiska problem följde och i dag kämpar han också mot Parkinsons sjukdom.

Något agg mot Frölunda hyser han inte – däremot har han inte mycket till övers för den dåvarande styrelsen.

– Jag har inget mot Frölunda överhuvudtaget, tvärtom. Det var den tidens styrelse som lämnade mig i sticket. Jag är den ende hockeyledare i Sverige som har hamnat i fängelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.