Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Frölundas Theodor Niederbach och Daniel Torgersson skriver A-lagskontrakt

Frölundas talanger Daniel Torgersson och Theodor Niederbach skriver A-lagskontrakt.
Den sistnämnda lånas ut till allsvenskan och Modo.
– Kände att det är det bästa stället att komma till, säger den 18-årige ångermanlänningen.

Theodor Niederbach är född i Bjästa, en liten ort 20 minuter söder om Örnsköldsvik. Men som 16-åring flyttade den talangfulle centern 2018 ner till västkusten och Göteborg för att få sin hockeyutbildning hos Frölunda.

Och bra har det gått.

Den 18-årige talangen sprutade in totalt 35 poäng på 19 matcher i J20-laget – vilket i sin tur ledde till en SHL-debut. Dessutom fick han en plats när Juniorkronorna åkte till Edmonton runt årsskiftet.

Nu belönas Theodor Niederbach ytterligare, Frölunda har valt att erbjuda honom ett A-lagskontrakt som sträcker sig till våren 2022.

– Det är grymt kul, det var knappt något man trodde när man kom ner och började hockeygymnasiet. Att man skulle få spela i A-laget. Det var knappt man vågade tro det. Nu är det verklighet och jag är bara jätteglad och ser verkligen fram emot nästa säsong, säger Niederbach som spelat totalt 11 matcher med Frölundas A-lag.

Nästa säsong, ja. För det kommer inte i nuläget bli något mer spel i SHL den här säsongen.

Återvänder till Ångermanland

I samband med kontraktsskrivningen väljer Frölunda att låna ut Niederbach till Modo. Därmed blev det hem till bekanta, ångermanländska, marker för 18-åringen.

– Det är skönt att vara hemma. Jag kände nu när det blev utlåning att Ö-vik var, rent trygghetsmässigt utanför isen, det bästa stället att komma till. Så det känns bra.

Hade du något att säga till om, eller blev det en lycklig slump?

– De (Modo) hörde av sig och var intresserade, sen fick jag ju säga hur jag kände. Och det var där det, både praktiskt och trygghetsmässigt, kändes bäst.

Redan under fredagen blir det debut i Modo, AIK står för motståndet.

Vad känner du att du vill få ut av utlåningen?

– Jag vet inte, nu har jag aldrig testat på hockeyallsvenskan innan. Så det är lite att testa på det. Sen är det att få lite mer speltid och fortsätta bli van vid seniorhockey. Nu har jag gjort matcher i Frölunda och fått känna på högstanivån i Sverige. Det är egentligen bara att fortsätta bli van vid det och mogna med det.

Även forwardstalangen Daniel Torgersson har belönats med ett A-lagskontrakt. Bild: PETTER ARVIDSON
Även forwardstalangen Daniel Torgersson har belönats med ett A-lagskontrakt. Bild: PETTER ARVIDSON

A-lagskontrakt även till Torgersson

Theodor Niederbach är inte ensam om att skriva kontrakt i dagarna. Även forwardstalangen Daniel Torgersson, som draftades av Winnipeg Jets i höstas, skrev på för a-laget.

Torgersson har spelat två SHL-matcher i år och fått delar av säsongen spolierad av en knäskada. Men ett kontrakt till våren 2023 är garanterat ett plåster på såret.

– Kul, och något man strävat efter. Det är ju det omklädningsrummet man vill sitta i, säger han på klubbens hemsida.

Läget i Frölunda:

Mats Rosseli Olsen har stängts av tre matcher och finns därmed inte att tillgå mot Färjestad. Roger Rönnberg öppnar dock upp för att Johan Sundström och Stefan Elliott kan komma att spela efter en tids frånvaro. Joel Mustonen är fortsatt utanför truppen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.