Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Frölundas svängiga vecka – från förlust- till segersvit

Det går snabbt i hockeyn.
Så snabbt att det är väldigt viktigt för spelarna att hantera de snabba svängningarna mellan förluster och segrar – för att åka med i den känslomässiga hissen är en fara.
– Det är betydligt skönare att se att hissen är på väg uppåt, säger Simon Hjalmarsson.

Det var ofta som fotbollstränaren, Mikael Stahre, pratade om den känslomässiga hissen och vikten att inte åka med hissen när det går upp eller ner. På sistone har det där varit en utmaning för spelarna i Frölunda.

Resultaten har återigen inte varit som laget velat under januari månad och nyligen var förlustsviten uppe i fyra raka matcher innan vändningen kom.

Nu är det istället tre raka segrar och stämningen i omklädningsrummet är bättre än den var för bara en vecka sedan.

– Jag tror att både lag och personer hanterar den där hissen på olika sätt. Det känns lite som att vi tidigare kunde stoppa hissen ganska tidigt ... nu var det ett antal matcher i rad där vi inte lyckades få stopp på hissen. Sen kom bottennappet mot Oskarshamn och då fick vi verkligen fart på det igen, säger Simon Hjalmarsson och fortsätter:

– De andra matcherna där innan var inte så dåliga. Det var matcher som vi hade kunnat vinna men i mötet med Oskarshamn var vi inte värda någonting. De andra matcherna var tuffa matcher men vi hade ändå chansen att vinna. Det var ingen formsvacka på det sättet. Det var efter bottennappet som det började att vända upp igen.

Segrar betyder en hel del?

– Ja, absolut! Vinner du ett par matcher så får du ett helt annat självförtroende och det märks på vårt spel. Du har en större tro på det du vill göra.

Men det är lite svårt att inte påverkas av förluster och segrar?

– Det gäller att nollställa det där. Man får inte bli för hög när man vinner eller för låg när man har förlorat utan försöka att balansera på en hyfsat rak linje men det är svårt, det är det.

Pratar ni någonsin om det i laget?

– Det är ganska mycket underförstått att man inte kan sjunka för lågt när det går som man inte vill. Men det är inget vi pratar så mycket om.

Har du någonsin behövt säga till någon som varit för låg eller för hög?

– Nej, det har jag inte.

"Börjar gå åt rätt håll"

Simon Hjalmarsson har nu passerat 30-strecket i passet och har en lång spelarkarriär bakom sig. Men inte ens när karriären startade i just Frölundas J20-lag var han särskilt påverkad av segrar eller förluster.

– Jag har alltid varit ganska ödmjuk av mig så jag har inte haft några problem med att sväva iväg eller så, säger han.

Hur känns det annars för egen del nu?

– Det börjar gå åt rätt håll nu. Jag har varit lite seg efter sjukdomen och missade ju ett par matcher där jag inte kunde träna och spela och då tar det ett tag att komma tillbaka. Jag känner mig ändå på rätt väg och kroppens känns bättre. Jag hoppas på en formtopp för mig i slutet av säsongen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.