Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Frölundas stora glädje – slog ut Växjö med 4–0 i matcher

Frölunda skickade ut Växjö ur slutspelet med 4–0 i matcher. Samtidigt skickade Roger Rönnberg sin store konkurrent, Sam Hallam på en tidig semester innan förbundskaptensjobbet drar igång.
Efteråt var hyllningarna stora till en motståndare som tvingat Roger Rönnberg att utvecklas.
– Han har tvingat mig att bli bättre och det får jag tacka honom för, säger Roger Rönnberg.

Förutsättningarna var glasklara inför den fjärde kvartsfinalen mellan Roger Rönnberg och Sam Hallam. Mellan Frölunda och Växjö för det var Frölunda som hade 3–0 i matcher efter tre övertidssegrar.

Ett överläge som inget svenskt lag någonsin har tappat.

Det gjorde inte heller Frölunda.

Istället gjorde Stefan Elliott 1–0 och Jan Mursak utökade strax därefter och efter det kom aldrig Växjö ikapp. Visst, Richard Gynge reducerade men därefter kom återigen dubbla fullträffar från Frölunda.

Först genom Elmer Söderblom.

Därefter genom Filip Johansson.

Växjö gav dock inte upp och reducerade genom Olle Lycksell men när Andreas Borgman satte 5–2 i tom kasse var det över.

Det blev 4–0 i matcher för Frölunda.

Det blev en seger för Roger Rönnberg mot Sam Hallam.

Två tränare som kämpat mot varandra genom åren och som ofta varit snabba med att hylla sin motpart. Efter förlusten stod publiken upp i Vida Arena och sjöng om Sam Hallam som nu kliver över och blir förbundskapten för Tre Kronor.

– Jag känner en enorm stolthet över hur vi växt på alla håll och kanter. Jag känner en enorm stolthet och tyvärr vann vi det sista guldet inför nästan tomma läkare. Det här är svårt att ta in. Nu är det en tomhet som är slående, säger Sam Hallam efter matchen.

Roger Rönnberg var snabb efteråt att återigen hylla honom.

– Jag förstod på Sam att det är jäkligt tufft att avsluta på det här sättet. Han har dock tvingat oss och mig att bli bättre för varje år och jag får tacka honom för det, säger han och fortsätter:

– Det är inte bara Sam utan hela Växjö som organisationen och sättet de spelar som har tvingat oss att utveckla vårt spel för att komma ikapp. Det har varit bra för oss. Ju tuffare motstånd desto bättre för oss för då behöver vi utvecklas.

Joel Lundqvist fyller i hyllningskören:

– Han har gjort ett enormt jobb och jag har stor respekt för honom och det jobb han har gjort. Han har betytt mycket för den här organisationen och det blir spännande att se honom i Tre Kronor.

Trodde du att ni skulle ta Växjö med 4–0 i matcher?

– Nej, det trodde jag inte! Jag var inställd på att det skulle bli sju matcher och det har varit sjukt jämnt. Men vi har hittat sätt att vinna på och det känns givetvis väldigt bra. Det är sällan perfekta matcher i slutspel men vi känns stabilare och det är ofta såhär i ett slutspel.

Vilka vill du möta nu? Luleå? Rögle?

– Jag vill trycka till båda de två lagen! Vi är redo för vad som komma skall och det spelar ingen roll. Det är bra lag oavsett vilket det skulle bli.

Rönnberg favoritmotståndare – efter avancemanget

Frölunda är det första laget som dansar vidare till semifinalerna. Vilket lag som står på andra sidan där är än så länge oklart även om mycket talar för att det kan bli lag som Rögle eller framförallt Luleå.

Roger Rönnberg har sin favoritmotståndare klar.

– Jag vill ha Bäcken, Mölndal eller Hovås ser starka ut ...

Det kan bli Luleå också?

– Det ser jag framemot! Vi har goda minnen mot Luleå medan de inte har så många goda minnen mot oss!

Varför står ni här i semifinalen?

– Vi har gjort en jäkla resa från senaste året när vi åkte ut mot Rögle. Hela Frölunda har jobbat stenhårt för att ha chansen att gå längre i slutspelet och det är många saker som har spelat in.

Som vadå?

– Vi har kunnat vinna utan att det har varit perfekt och det måste du kunna göra i ett slutspel. Om vi tittar på åren vi har vunnit har det inte varit perfekt hockey men killarna har jobbat stenhårt för varandra precis på samma sätt som nu. Det är fantastiskt att se.

LÄS MER: Från Kalifornien till Göteborg – Ryan Lasch om sitt andra hem

LÄS MER: Hemligheterna i Frölunda – det här visste du inte om spelarna

LÄS MER: Matt Tomkins hittade sig själv i Göteborg efter tuffa tiden i USA

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.