Frölundas Ryan Lasch-effekt – farliga i powerplay igen

Roger Rönnberg och de andra i Frölunda såg det tidigt – powerplayspelet var för dåligt förra säsongen. Lösningen på problemet? Jo, att övertala Ryan Lasch att återvända till klubben. Efter 24 sekunder i spelformen small det direkt – trots att spelarna knappt hunnit träna på det.
– Ryan är vår tydliga ledare där, säger Roger Rönnberg.
– Vi har många verktyg i verktygslådan, säger Ryan Lasch.

ANNONS
|

Efter årsskiftet föll Frölunda ihop som ett korthus.

Ett av de stora problemen under våren för Roger Rönnbergs lagbygge var spelet i powerplay som allt som oftast var väldigt lättläst.

Lösningen på det blev att Roger Rönnberg ringde upp Ryan Lasch och övertalade amerikanen att skriva på för klubben igen.

I första matchen tillbaka, efter bara 24 sekunder i powerplay, blev det mål när Mattias Norlinder slog till på passning från just Ryan Lasch.

– Han är väldigt skicklig. Han är grymt tydlig i powerplay och allt annat och förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det här, säger Norlinder efter matchen mot Rögle.

ANNONS

LÄS MER:Mattias Norlinders succé: Två mål i säsongspremiären

Lasch powerplay-regissören

För när den spelskicklige amerikanen är tillbaka är det inget snack. Det är han som ska styra och ställa i powerplay ute på isen och det är även han som styr i omklädningsrummet och driver processen framåt.

– Absolut. Han är vår tydliga ledare där, säger Roger Rönnberg.

Det blev i två mål i powerplay mot Rögle. Båda där Mattias Norlinder klev fram som målskytt och även om det är tidigt på säsongen så var det stor skillnad mot för några månader sedan.

Med Lasch i laget är Frölundas powerplay återigen farligt.
Med Lasch i laget är Frölundas powerplay återigen farligt. Bild: MATHIAS BERGELD

Lasch om Spacek: ”Har sina verktyg”

Nu är det ett tydligt powerplay där Ryan Lasch är hjärnan och med sig har han tjecken, Michael Spacek som också fått en nyckelroll.

– Det är lite som att spela med Rhett (Rakhshani) eller (Spencer) Abbott. Han har sina verktyg och han har ett bra skott också, säger Ryan Lasch.

Vad säger du om ert powerplay? Det såg ganska lovande ut.

– Vi har pratat mycket om det i veckan. Det handlar om att fem spelare ska vara på samma sida av myntet och ha samma mentalitet. Man ska göra sina individuella grejer som hjälper laget och vi måste våga ta chanserna och utnyttja de lägen som uppstår. Det känns som att vi verkligen har många verktyg i verktygslådan. Det här var en bra start.

ANNONS

Inför mötet med Rögle hade det mest varit prat om powerplay för spelarna. För antalet träningar där spelarna fått chansen att öva på spel i numerärt överläge var lätträknade.

– Vi har haft en träning på oss, säger Ryan Lasch och fortsätter:

– Men när du har samma mentalitet och kommer samman som grupp då faller alla bitarna in i systemet. Nu är det tidigt och en match men det var en bra start och något vi kan bygga vidare på, säger han.

LÄS MER:Frölunda missade chansen till revansch – Rögle vann på nytt

Om återkomsten: ”Rolig hockey här”

Att Ryan Lasch var på spelhumör var tydligt mot Rögle.

I det ”nya” Frölunda där presspelet förändras och att spelarna nu ska pressa när läget ges istället för att hela tiden pressa trivs Ryan Lasch.

– Det är en rolig hockey att spela här och jag kan verkligen vara mig själv här och spela den hockeyn jag vill göra, säger han.

Är det en stor omställning för dig nu?

– Nej. Det är små justeringar som vi har gjort och visst, det är en skillnad i vissa områden men det handlar mest om att vi ska vara effektiva som grupp. Att vi ska veta när vi ska pressa och när vi inte ska pressa. Vi har gjort ett bra jobb att prata om det och jag gillar hur vi såg ut idag.

ANNONS

LÄS MER:Christian Folin om valet att återvända till Frölunda – nobbade lukrativa erbjudanden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS